Ismerd meg a hold fázisait!

A holdfázisok fontos szerepet töltenek be az asztrológiában, főként az időmérésnél. Élettani hatásait azonban nem sokan ismerik. Belső rezdüléseink épp úgy változnak, mint a Hold. Egyszer csak sarlónyi, másszor nagy, tömör energia szabadul fel belőlünk.

Biztos mindenki ismeri a babonákat a Holddal kapcsolatban: a farmerek újholdkor vetik a termést, teliholdkor pedig minden a feje tetejére áll, az emberek őrültségeket csinálnak. A „holdkóros” kifejezés is a holdfázisokból ered.

Ősidők óta - az asztrológusok is - azt hitték, hogy a Hold erőteljes befolyást gyakorol a Földre és annak lakóira. Azt már tudjuk, hogy a Hold gravitációs vonzása hozza létre az árapályt. A változó hold hasonlóképp változik, mint az érzelmi életünk.

A Hold 4 jelentős fázison halad át az adott hónapban, s ezek különböző érzelmi hatásokat fejtenek ki. A Hold fázisai reprezentálják minden élőlény növekedési szakaszait is. Korábban a gazdák megtanulták, mikor ültessenek és arassanak a Hold ütemezése szerint, s ezzel, hogy alkalmazkodtak a természetes ciklusokhoz, egészséges és friss növényt tudtak termeszteni.

Újhold

Az újhold akkor kezdődik, amikor a Nap és a Hold egybeér az égen. Ez a szakasz sok minden kezdetét jelenti. Ez jó időzítés tervek plántálására, függetlenül attól, hogy amit magunkban elterveztünk az fizikai, vagy lelki eredetű. Projektek és új kapcsolatok kezdeményezésére is ez a legmegfelelőbb idő. Izgalmas időszakról beszélhetünk ekkor, mind személyesen mind szakmailag szélesíteni tudjuk látókörünket.
Ekkor minden kihívás sikerül. Új barátság vagy egy bimbózó kapcsolat van a láthatáron? Ilyenkor minden a lehető leggördülékenyebb, az erőfeszítést el lehet felejteni újhold idején.

Ha visszatekintünk néhány eseményre, tisztán látszik, hogy a legeredményesebb kapcsolatainkat ekkor kötöttük, valamint a sikeres munka is az újhold időszakához kötődik. Ha fellapozzuk az álmaink könyvét, látni fogjuk, hogy mennyi minden valóra vált az újhold által. Azok az elképzeléseink és újabb álmaink, amik ekkor születnek, iránymutatóak lehetnek a jövőre nézve.

Növő hold

Ekkor "bújik elő" a Hold világos oldala, keskeny sarló jelenik meg. Ez a hold útjának első negyede.
Azok a mezőgazdasági termelők, akik az Újhold idején ültettek, a növő hold idején már látják a csírázó növényt. Ekkora az is kiderül, hogy az előzőleg született barátságok és románcok gyümölcsözőek lettek-e, vagy sem.
A növő hold idején kicsit nehezebben szokott menni a munka, nehezebb elérni a célokat. Valószínűleg ekkor hozunk új döntéseket, a régieket pedig átgondoljuk, átformáljuk. És a munkastratégiánk is átszervezésre kerül a növő hold idején.
   

 

Telihold

A következő nagy szakasz. Ekkor a Hold és a Nap szemben áll, 180 fokban, és a Hold közvetíti a Nap összes fényét. Azok a nagyszabású tervek, amiket még az Újhold alatt plántáltunk, mostanra érik el a csúcspontot. Ezek alakulhatnak stresszesen vagy egészen pozitívan, mindez attól függ, hogy hogyan oldjuk meg.
A telihold kapja a legnagyobb figyelmet. Sok mítosz és legenda kapcsolódik ehhez a természeti jelenséghez. Ekkor a leggömbölyűbb a Hold, ez lehet annak is a jelképe, hogy az emberek ilyenkor tele vannak nagy érzelmekkel. Ilyenkor összetűzésbe kerülhetünk szeretteinkkel, de akár főnökünkkel is.

Az érzelmek intenzívebbek a telihold alatt, ilyenkor tehát nem árt, ha megtisztítjuk magunkat minden haragtól és dühtől, mert akkor fokozottan csapódik le. Legyünk óvatosak, ne hagyjuk, hogy az érzelmeink irányítsanak. Sokan felmondnak a munkahelyükön, vagy szakítanak a párkapcsolatban telihold idején, pedig csak józanésszel kéne gondolkodni, nem pedig elhamarkodottan.

Kevesen tudják, hogy telihold idején a legokosabb döntés diétába kezdeni, hiszen ahogy fogy a hold, úgy fogynak a kilók is.
Ezen kívül erős motivációt érezhetünk arra, hogy saját utunkat mélyebben megvizsgáljuk, hogy válaszokat kapjunk a miértekre. A telihold a nagy leleplezések, lelki impulzusok, és intuitív álmok ideje.

Fogyó hold

A fogyó hold már alig látható, ilyenkor újra 90 fokos szöget zár be a Nappal, azonban ez a holdfázis sokkal másabb, mint az első. Ekkor már ismeretes, hogy kellett egy kis extra erőfeszítés a célok eléréséhez, de ez a telihold idején kifizetődött. Tanulunk az addig elkövetett hibákból, mint például a fejetlenség, ami teliholdkor jellemző.
A fogyó holddal egy nyugodtabb időszak következik be. Ilyenkor az elme jobban tudja kezelni az új utakat. A fogyó holddal érkezik a megbocsátás, lelkileg könnyebben túl leszünk a csatákon.
Ahogy lassan újra az újhold fázisába érünk, érdemes odafigyelni azokra a kapcsolatokra, més ügyeletekre, amik már nem egészséges részei az életünknek.

Törekedjünk arra, hogy minden hónapban kihasználjuk a megújulás lehetőségét. Figyeljük meg, hogy a 4 holdfázis rengeteg energiát képes felszabadítani.
 

 

dalma

Oldalak