80 kilométert gyalogolt a vak kislány, hogy egy magyar orvos meggyógyítsa

A hétéves Mbedji három évvel ezelőtt mindkét szemére megvakult. A Nkembe-ben élő családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Dr. Hardi Richárd Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. A magyar szemész és misszionárius évek óta gyógyítja a betegeket önkéntes alapon az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mbedji látását is ő adta vissza. Történetüket Hajdú D. András dokumentarista fotós örökítette meg.

Sikersztori

Hajdú D. András húszszoros Magyar Sajtófotó-díjas és Picture of the Year-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy Dr. Hardi Richárd munkáját dokumentálja. Így sikerült megörökítenie Mbedji történetét is. „Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok.” – mesélte a fotóriporter.

A kórház felé vezető úton kézen fogva kísérték a kislányt, a nehezebb terepen pedig a nagymama cipelte a hátán. Miután csak az utolsó műtéti napra értek oda, Richárd doktor a protokollt felrúgva a kislány mindkét szemét egyszerre műtötte meg – hiszen ki tudja, mikor vágna neki a család még egyszer egy ilyen nagy útnak.

Ha kíváncsi vagy a történet folytatására, kattints!

Fotók: Hajdú D. András

Oldalak

Szólj hozzá Te is!