Ne hagyd elhervadni! Így lesz sokáig szép és illatos a vágott virág, az egyik tippre biztos nem gondoltál

Sokan vagyunk - talán mi nők, többen - akik odáig vannak egy gyönyörű csokor virágért, ami az egész lakásnak csodálatos, illatozó dísze lehet. De mit tegyünk, hogy ne csak 2 napig élvezhessük a virágcsokor érzékszervi csodáit? Segítünk!

Tartós virágok

Nem minden virágtípus ugyanolyan tartós, ha már levágták, például a flamingóvirág, a liliom és bizonyos szegfűfélék kifejezetten tartósnak számítanak, de ide sorolhatjuk az orchideát is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ettől függetlenül a rózsák és egyéb virágok élettartamát is meg lehet hosszabbítani. Fontos, hogy a vizet naponta cserélni kell, és az sem baj, ha teszel bele egy kis citromlevet.

Egy kis cukor és citrom

A virág már nem él, amikor levágjuk a bokorról, azonban ilyenkor kicsit még lélegzik és szüksége van vízre, tehát ha azt szeretnénk, hogy sokáig illatozzon, érdemes minden nap cserélni. Erre abszolút alkalmas a csapvíz, azonban ha tudod, hogy a te lakóhelyeden magas a csapvíz mésztartalma, akkor érdemes felforralni, mielőtt a virágnak adod. Bálint gazda szerint a virágoknak langyos, nem pedig hideg vízben kell állniuk. Ugyan a virágboltokban árulnak mindenféle tartósító szereket, de mindezt megspórolhatod egy kis kristálycukorral és pár csepp citromlével.

Mielőtt a vázába helyezed a virágokat, érdemes egy késsel ferdén levágni a szálak alját, viszont arra figyelj, hogy a zöld héjat ne kapard le róla. Érdemes az alsó leveleket is eltávolítani, mert azok kezdenek a leghamarabb elrohadni.

Milyen a tökéletes váza?

A vázán nagyon sok minden múlik. Nemcsak arra kell figyelni, hogy a virágszálak méretének megfelelő legyen, de a váza szájának szélessége sem mindegy. Ha túl sok virágszál van egy keskeny szájú vázában, akkor az akadályozhatja a növény vízfelvételét és megsérheti a szálakat. Ha viszont a száj túl széles, akkor nem tartja elég biztosan a szálakat, akkor azok elhajolhatnak, megtörhetnek és emiatt hamarabb elpusztulhatnak. A tökéletes az, ha a virágszálak se nem feszesen, se nem túl foghíjasan töltik ki a váza száját.

Forrás: Borsonline Fotó: 123rf

Oldalak