Te tudod ki volt az utolsó magyar király? Most hiánypótló kisfilm készült róla

Miután Magyarországot köztársasággá kiáltották ki, két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül.

Trónfosztott királyság

Senkit nem hibáztatunk, ha mostanra kissé megfakultak a történelem órai emlékek, végtére is a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján olyannyira felgyorsultak a történések, hogy igencsak könnyű belegabalyodni az események sorozatába. Ekkoriban – az 1867-ben alapult Osztrák-Magyar Monarchia végnapjaiban – került kalandos úton a trónra IV. Károly.

Bár neveltetése kiskorától kezdve trónörököshöz illő volt, nem volt magától értetődő, hogy egyszer uralkodó lesz belőle. Károly csak 1906-tól kapott komolyabb figyelmet az udvartól, amikor apja gégerákban meghalt. Mivel Ferenc József elsőszülött fia, Rudolf trónörökös 1889-ben meghalt, majd Ferenc József unokaöccse, Ferenc Ferdinánd főhercegnek mint következő trónörökösnek, rangon alul kötött házassága feltételeként le kellett mondania saját gyermekeinek trónigényéről, apja révén Károly főherceg előrébb került a trónörökösök listáján. Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-án Szarajevóban merénylet áldozatává vált, Ferenc József pedig 1916. november 21-én elhunyt, így a trón Károly főhercegre szállt.

IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten. A koronázásra a Mátyás-templomban került sor, ahol – a koronázások történetében első ízben – a magyar himnuszt énekelték, nem a Gott erhalte kezdetű császári himnuszt. Vele együtt magyar királynévá koronázták feleségét, Zita császárnét.

habsburg károly eskütétele 1916-ban

A király egy társadalmilag, politikailag és katonailag is labilis országot örökölt, és egy egyre kilátástalanabb küzdelem, az első világháború közepébe csöppent. Nem is húzta sokáig, 1918. november 11-én Ausztriában, 13-án eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon lemondott uralkodói jogairól. Kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Károly nem mondott le, de az új államformát elfogadta, és Svájcba költözött. De a magyarok nem ekkor látták őt utoljára…

Még nincs vége, lapozz!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

  • 1
  • 2