Az orosz és a kínai vakcinával oltottak is kaphatnak uniós védettségi igazolást

Az nem biztos, hogy ugyanazokat a jogokat kapják majd meg azok, akiket olyan vakcinával oltottak be, amit még nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

A digitális zöld tanúsítvány

Március végén jelentette be Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos, hogy a közös uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára.

Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát” – fogalmazott a biztos.

A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút, valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson.

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező – hangsúlyozta Thierry Breton.

Jelenleg is zajlik az informatikai rendszer fejlesztése, miközben az uniós kormányok folyamatos tárgyalásokat folytatnak a digitális zöld igazolás ügyében. Ha sikerül elfogadni a tervezetet és a technikai háttér is kiépül, akkor várhatóana nyári turisztikai szezon kezdetén lép majd életbe a rendszer, amelynek kifejezett célja, hogy megkönnyítse az uniós állampolgárok szabad mozgását az EU területén.

A friss fejleményekért lapozz!

Fotó: Pexels

Oldalak

  • 1
  • 2