Lifestyle

Megkérdezték az ukrajnai menekülteket, mennyire elégedettek az EU védelmi intézkedéseivel

Kiderült, mennyire elégedettek az ukrajnai háborús menekültek az EU számukra biztosított befogadási és védelmi intézkedéseivel.

A többség elégedett

Az ukrajnai menekültek többsége elégedett az Európai Unió által az Oroszország indította háborút követően számukra biztosított befogadási és védelmi intézkedésekkel – derült ki az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, kedden közzétett felméréséből.

Ukrajna háború Oroszország menekültek 2022 felmérés Európai Unió EU intézkedés befogadás

Forrás: MTI/Nemes János

5,7 millió ember keresett menedéket távol az otthonától

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére. Az uniós menekültügyi ügynökség elemzése szerint közülük mintegy 3,4 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz.

A felmérés szerint – amely ötig terjedő skálán értékelte a válaszadók elégedettségét –, az Ukrajnából érkezett menekültek összességében (3,2) elégedettségüket fejezték a jogi szolgáltatásokhoz és az orvosi ellátáshoz való hozzáféréssel, a gyermekeknek járó oktatással (3,4), valamint az életkörülményeikkel (3,6) kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy az uniós jogi védelemmel, valamint az unión belüli utazási lehetőségekkel kapcsolatos információkat elsősorban a közösségi médián, majd a hagyományos hírportálokon és a civil szervezeteken, végül pedig a kormányzati webhelyeken keresztül szerezték.

A legtöbb válaszadó (84 százalék) elérte kitűzött, unión belüli úti célját. Legtöbbjük olyan magánlakásban keresett szállást, amelyet helyi család birtokolt (29 százalék), valamint 20 százalékuk családtagoktól, vagy barátoktól kért szállást. Befogadóállomáson az Ukrajnából menekültek 13 százaléka keresett menedéket.

A döntést, hogy egy menekült melyik uniós országba utazott, elsősorban a családtagok, vagy barátok helyi jelenléte (50 százalék), illetve a rendelkezésre álló munkalehetőségek (49 százalék) határozták meg.

Az válaszadók többsége magasan képzett, mintegy háromnegyedük alap- vagy mesterdiplomával rendelkezik. Legtöbben kiskorú gyermekkel érkeztek az Európai Unióba. 77 százalékuk rendelkezett állandó munkahellyel az orosz-ukrán konfliktus kezdetekor. Az ukrajnai menekültek körében beszélt nyelvek között az ukránon kívül a leggyakoribb az orosz és az angol, ezt a német, a lengyel és a francia nyelv ismerete követi – derült ki a felmérésből. (MTI)

Karikó Katalin kedden megkapta az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül.

Leadfotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Oldalak

Lifestyle