Hasznos tanácsok, hogyan tartsd meg egész évben az újévi fogadalmaidat

Segítünk, hogy a lelkesedés ne szűnjön meg néhány hét után.

Így tartsuk meg egész évben az újévi fogadalmainkat

Ahogy távolodik az év eleje, általában úgy hagy alább az újévi fogadalmakhoz kötődő lelkesedésünk és motivációnk. Mi ennek az oka, és hogyan tudjuk erősíteni a kitartásunkat? Makai Gábor klinikai szakpszichológus, a Vatera szakértője a következőket tanácsolja a témában.

Kis lépésekkel a célig

A szilveszter közeledtével általában végiggondoljuk, hogy mit szalasztottunk el az évben, és mire kellett volna nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Sokan úgy gondolják, ha ebben az időszakban fogadnak meg valamit, akkor nagyobb eséllyel tartják is be. Ez azonban téves feltételezés, mivel ilyenkor hajlamosak vagyunk rá, hogy elhamarkodott kijelentéseket tegyünk.

A leggyakoribb oka annak, hogy fogadalmainkat hamar elengedjük, az az, hogy túl nagy célokban gondolkodunk. Ehelyett haladjunk inkább kis lépésekben, így a megvalósítás is sok apró sikerélményhez kötődik majd. Ha például fogyni szeretnénk, ne azt tűzzük ki célul, hogy 10 kilót leadunk idén, hanem azt, hogy este 6 után nem eszünk édességet, és hetente egyszer elmegyünk edzeni. Emellett az is segíthet, ha alternatív viselkedési formákban gondolkodunk. Például reális elhatározás lehet, hogy 6 után csak gyümölcsöt fogyasztunk.

A testmozgáshoz, illetve a káros szenvedélyek elhagyásához kötődő fogadalmak mellett sokan szeretnénk takarékoskodni, amiben nagy segítség lehet, ha tudatosabban gondoljuk át vásárlásainkat. Például megfogadhatjuk, hogy fél évig nem vásárolunk ruhát, vagy hogy bevásárlólistát írunk az impulzusvásárlások elkerülésére, az aprót pedig félretesszük egy perselybe. A környezettudatos életmódra való áttérés szintén egyre gyakoribb célkitűzés, amit kezdhetünk azzal, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, vagy kevesebb folyó vizet használunk mosogatáshoz, fogmosáshoz.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!