Milliók vártak rá: tudósok kifejlesztettek egy gyógyszert, ami visszanövesztheti az elvesztett fogakat

Ha minden a tervek szerint halad, néhány éven belül már emberek számára is elérhetővé teszik a gyógyszert, ami szó szerint visszanöveszti a kihullott fogakat. Már pontos dátumot is tudunk.

A felnőtt fogtündérek hatalmas áttörése

A gyerekek imádják a fogtündért, hiszen az elvesztett fogukért cserébe nemcsak ajándékot kapnak, de hamarosan egy újabb foguk is nő, a kihullott darab helyére. Sajnos a forgatókönyv egészen más a fogak elvesztésével küzdő felnőtteknél. Vagy mélyen a zsebükbe nyúlnak a pótlásért, vagy elviselik a kihullott fog hiányát, ami sokszor további problémákat is okozhat a szájhigiénia fenntartásában. A Kiotói Egyetem és a Fukui Egyetem tudósai által végzett új tanulmány most felcsillantotta a reményt egy vélhetően olcsóbb és természetesebb megoldásra, ami az elveszett fogak visszanövesztésén alapszik. Hihetetlennek hangzik, igaz?

Lapozd fel a galériát a részletekért!

Míg egy tipikus felnőtt szájban 32 fog található, a lakosság hozzávetőleg 1%-a több vagy kevesebb foggal rendelkezik, veleszületett állapotok és egyéb betegségek eredményeként. A kutatók nemrégiben elmélyültek a túlzott fogszuvasodás mögött meghúzódó genetikai tényezőkben, értékes betekintést keresve a fogak lehetséges regenerálódási lehetőségeibe felnőtteknél. Ez a tanulmány az első, amely kimutatta, hogy a monoklonális antitestek segíthetnek a fogak újbóli növekedésében. Ezzel pedig új módszert javasolnak egy olyan fogászati ​​probléma kezelésére, amely jelenleg implantátumokat és más mesterséges megoldásokat igényel.
Kattints a további képekért!

Bármennyire is vágyunk egy gyermekre, nehéz valóban felkészülni a várandósság időszakára és az azt követő kismama létre. A kisbaba fejlődésével egyszerre változik az anyai test és a lélek is. Az énből “mi” lesz és ezzel jön a megannyi félelem, kétely és kérdés is. Hogyan lehet ebben a sok változással járó időszakban a testet és lelket is harmóniában tartani? Ebben segít Zágoni Bettina perinatális szakember és Jeges Jutka kismama és baba-mama tornaoktató.

Leadfotó: 123rf.com
VIA

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.