Továbbtanulás, avagy biztos befektetés a jövőbe

A szeptemberi tanévkezdéssel párhuzamosan elindulnak a hosszabb-rövidebb idejű iskolarendszerű, illetve azon kívüli tanfolyamok is. A speciális hazai és külföldi képzések itthon is egyre népszerűbbek, ugyanakkor érdemes jól átgondolni, hogy mibe is fektetünk pénzt és energiát.

Irány a nagyvilág!

A külföldi tanulás ma már sokak számára hozzátartozik a felsőoktatási képzéshez. A legnépszerűbb külföldi egyetemek listáját bárki könnyen elérheti, az ügyesebbek pedig ösztöndíjas képzéseken is részt vehetnek. Érdemes azonban ezekre a külföldi tanulmányokra nem csak kalandként gondolni, hiszen az itt megszerzett tapasztalatok kiváló belépőt jelenthetnek a munkaerőpiacra.

A világ 10 legjobb egyeteme közül 6 az Egyesült Államokban található, melyek népszerűsége a mai napig töretlen. Szerencsére azonban nem feltétlenül kell ilyen messzire mennünk egy-egy színvonalas képzésért, hiszen Uniós csatlakozásunk óta még nagyobb az esély egy európai intézmény diákjává válni. A bejutás természetesen egyik helyre sem könnyű, sőt a felvételi eljárások és tandíjak tekintetében is nagy különbségek vannak az egyes országok között. Éppen ezért érdemes igénybe venni az egyetemek által indított különböző mentorprogramokat, ahol a diákok inspiráló közegben, sokkal kisebb anyagi ráfordítás mellett készülhetnek szakmai és tudományos karrierjük építésére.

A külföldi tanulás további vitathatatlan előnye – a szakmai képzésen túl – az ott megszerezhető kapcsolatok lehetősége, melyekre hosszú távon támaszkodhatunk. Az egyetemi évek alatt kötött ismeretségek, barátságok ugyanis sokszor egy életre szólnak. Természetesen a sikerességre garanciát egyik intézmény sem szavatol. Érdemes tehát alaposan végiggondolni a választást, hiszen a képzési díj több százezer forintra is rúghat.

Itthon is lehet jól keresni

Természetesen, ha nem vágyunk külföldre, szerencsére itthon is rengeteg színvonalas képzés között válogathatunk. Közismert tény, hogy a hazai diploma szintén kedvelt a munkaerőpiacon, mindemellett pedig a napjainkban oly népszerű OKJ-s képzések is számos előnyt nyújtanak a munkakereséshez, vagy akár a felsőfokú tanulmányokhoz. Ezek a tanfolyamok gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetőek, többségükből pedig nemzetközileg elfogadott vizsgát is lehet tenni. Itthon népszerű például a mérlegképes könyvelő képzés, de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnak. Érthető, hiszen a hazai munkaerőpiacon ezek jól fizető szakmák. Előbbi képzés ára körülbelül 150.000 forint, míg a fővárosban egy 3 féléves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet.

Biztos befektetés a jövőbe (x)

„Gyermekeink oktatása, képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos, hiszen a jövőjük múlik rajta. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez azonban sokszor komolyabb anyagi ráfordításra is szükség van. A források előteremtése nem mindig egyszerű, a költségeket számos esetben a család egésze viseli. Ehhez nyújt elérhető megoldást az OTP Banknál most akciósan – 100 ezer és 5 millió forint között – igényelhető személyi kölcsön, melynek segítségével a kiadások nem egyszerre, egy időben, hanem havonta, tervezhetően jelentkeznek – mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1 366 6032

2015. augusztus 24. és október 2. között érvényes THM értéke: 19,19%-23,12%.

Leadfotó: med.nyu.edu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!