Lifestyle

Nyilvánosságra hozták a történelemérettségi kérdéseit - mutatjuk az összes feladatot

Ma történelem írásbelivel folytatódik a 2021-es tavaszi érettségi szezon.

9-kor kezdetét vette a történelemérettségi

Hétfőn négyórás magyarvizsgával indult, kedden háromórás matek írásbelivel folytatódott az idei tavaszi érettségi szezon, ma pedig történelemből bizonyíthatják rátermettségüket a végzős középiskolások. A vizsgázók 9 órakor láthattak munkához, a többórás írásbelinek 74 ezren vágtak neki. Idén középszinten 66 396, emelt szinten 8 301 diák vizsgázik.

A középszintű történelemérettségin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. Noha az írásbeli két nagy részből tevődik össze, a vizsgázók tetszés szerint oszthatják be a rendelkezésükre álló 180 perces időtartamot, azaz a feladatok megoldásának sorrendje opcionális.

A feladatsor első, rövid válaszokat igénylő részében a diákok az athéni demokráciával, a középkori építészettel és Mátyás király uralkodásával kapcsolatos kérdéseket kaptak. Ugyanakkor a témák között szerepel a II. világháború, a Horthy- és a Kádár-korszak is. A modern történelmi feladatok témái között megtalálható Németország újraegyesítése, valamint a magyar politikai intézményrendszer is. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvény köré összpontosul. A diákok ebben az első részben összesen 12 rövid kérdést kapnak - mindegyik kisebb feladat valamilyen forrás - például szöveg, kép, diagram - feldolgozására, értelmezésére irányul.

Fotó: 123rf

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Visszafogott, elegáns, mégis sikkes és nagyon csinos – talán ezekkel a szavakkal lehetne a leginkább jellemezni Ránija királyné meseszép kék ruháját, ami természetesen remekül állt a jordán király...
Fashion&Beauty
Elsőre úgy tűnhet, hogy Katalin hercegné kedvenc frizuráját bonyolult elkészíteni, azonban egy meglepően egyszerű praktikának köszönhetően pillanatok alatt megvalósíthatod te is – ráadásul nem is...
Lifestyle
Ha felismered az elrejtett állatot ebben az új optikai illúzióban, az azt jelenti, hogy egy született vezető vagy, különösen a munka terén.