Ezekkel a kihívásokkal találkoztak a diákok a mai matekérettségin - íme a feladatsor

Számtani sorozatok, valószínűség- és százalékszámítási feladatok tették próbára a középiskolás érettségizők tudását ma délelőtt.

180 percből áll a matekvizsga

Tegnap a magyarérettségivel startolt el a 2021-es tavaszi érettségi szezon, ma pedig matematikából vizsgáztak a végzős középiskolások. 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten tettek vizsgát a tárgyból - írja az eduline.hu. A középszintű matekérettségi írásbelije két részből tevődik össze. Az I. feladatlapra 45, a II. feladatlapra 135 percet kapnak a diákok, tehát összesen 180 perc áll rendelkezésükre. Az adott feladatlapon belül a rendelkezésre álló időt tetszés szerint oszthatják be az egyes feladatok között, sőt megoldásuk sorrendje is csak rajtuk múlik. A vizsgázók először az I. feladatlap feladatait oldják meg. Ha letelt a 45 perc, a vizsgadolgozatokat a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután jön a II. feladatlap kiosztása, majd ismét kezdetét veheti a munka.

Módusz, medián, szögek, halmazok minden mennyiségben

Az első feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, főként rövidebb, "bemelegítő" jellegű kérdéseket, melyek alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. Idén ebben a vizsgarészben előfordultak számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián és szögek minden mennyiségben. Emellett hatványozós feladatot is meg kellett oldaniuk a diákoknak.Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű - teszi hozzá az eduline.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2