Tornóczky Anita: Mi nézzük az ember és az állat lelkét is – Szívszorító történet egy elválásról

A közterület-felügyelet elvette egy hajléktalan férfi imádott kutyáit, utolsó kapaszkodóit az élethez. Lehet ilyet csinálni? Szívszorító történet következik a való életből, a Budafoki útról.

Összerogyott a fájdalomtól

A Budafoki út egyik forgalmas kereszteződésének állandó kiegészítője volt az öreg hajléktalan férfi, aki általában két kutyával üldögélt békésen az egyik oszlop tövében. A rendszeresen arra közlekedő autósok lelassítottak, megálltak mellette, hol kutyatápot adtak az öregnek, hol néhány forinttal segítették. Az ebek jól tápláltak voltak, vérmesen őrizték gazdájukat, aki néha elbóbiskolt. Szemmel láthatóan nem szenvedtek hiányt szeretetben, törődésben, annak ellenére, hogy gazdájuk lába alól kicsúszott az élet talaja. Gyakran láttam könyvet a férfi kezében, és amikor megszólítottam, elmagyarázta, hogy szeret olvasni. A napokban olyan tragédia érte az öreget, amire nehéz érzelmek nékül, higgadtan reagálni, ha a szerencsétlen ember életét helyezzük előtérbe.

Míg a férfi a közeli benzinkútra ment szükségleteit intézni, a XI. kerületi közterület-felügyelet elvitette az oszlophoz kikötött kutyáit. Amikor visszatért, összerogyott a fájdalomtól és csak sírt és sírt. Élete utolsó értelmétől fosztották meg a hatalom emberei.

Megrázó beszámoló

Tornóczky Anita, Az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvivője elsőként számolt be a történtekről.

„Naponta szembesülök azzal, hogy bizonyos hatóságok nemtörődömségből, elfogultságból, vagy azért, hogy korábbi hibáikat leplezzék, minket kezelnek úgy, mintha mi állnánk a sötét oldalon.(..) A hatóságokkal ellentétben mi nézzük az ember és az állat lelkét is.
Ma ismét kiderült, hogy a lélek, az emberség nem szempont. Sőt, a jogszabályok sem! A budafoki úti hajléktalan bácsi kutyáit tegnap egy cég az önkormányzat megbízásából elvitte, amíg ő wc-re ment a benzinkútra. Levágta a két jó kondijú, chippezett, oltott kutyát a pórázról. Se határozat, se figyelmeztetés, a hajléktalan szerencsétlen úgysem tud mit tenni. Valóban nem. A puszta betonon összekuporodva feküdt és sírt, amikor este egy vele régóta foglalkozó kolléganő hálózsákot vitt neki. Azt mondta, belehal...és bele is fog. Egy órája nem tudom abbahagyni a sírást és úgy érzem, eltört bennem valami: nem akarok olyan világban élni, ahol a szemét szaporítónak vissza kell adni a kutyáit, de egy szerencsétlen hajléktalantól elveszik az egyetlen kapaszkodót, a társait."

Elvették a magántulajdont

Anita szerint a hatóság nem csak embertelenül viselkedett, több jogszabály ellen is vétettek.

1. Az Állatvédőrség álláspontja szerint Budapest közterületéről csak az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat szállíthat el ebet, ebben az esetben egy magáncég vitte el a kutyákat, ráadásul Ercsibe, pedig a fővárosban kötelesek leadni az itt begyűjtött állatokat.

2. Nem rendelkeztek a közjegyző által kiállított kobzási határozatottal. Véleményük szerint ez közönséges lopásnak számít, még az önkormányzat sem veheti el bárki magántulajdonát.

3. Nem próbálták meg az ügyet egy embervédő, civil szervezettel közösen megoldani, hogy ne kelljen szétválasztani a hajléktalant és imádott ebeit.

Milyen magyarázatot adott a kutyák elszállításáról intézkedő közterület-felügyelet? A következő oldalon olvashatod!

Fotók: Facebook/Tornóczky Anita Állatvédőrség

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!