Többezer menekült érkezik Ukrajna felől: így segíthetünk nekik - mutatjuk a hivatalos szervezetek listáját

Az orosz-ukrán háború kitörésével emberek százezrei kényszerültek és kényszerülnek ebben a pillanatban is lakhelyük elhagyására. A menekülőknek minden segítségre szükségük van. Mutatjuk, mi mit tehetünk értük.

Te is segíthetsz!

Mint ahogy arról már a Femcafe.hu is beszámolt, csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. A háború kitörése sokkolta a világot, százezrek indultak meg az országhatárok felé, hogy meneküljenek az egyre sűrűsödő orosz bombázás elől. A közösségi médiában és egyéb platformokon pedig már meg is indult a segítségnyújtás megszervezése, mutatjuk, mi hogyan segíthetünk.

Adománygyűjtő szervezetek

Több oldalon is megkezdődtek a pénzügyi adománygyűjtések, ahol a befolyt összeget a menekültek támogatására fordítják, így élelmiszerre, ruhákra, szállásra, egészségügyi ellátásra.

Migration Aid

A Migration Aid és A Segítők Egyesület megkezdte a megelőző jellegű szervezést, hogy felkészülten kapcsolódhasson be a segítségnyújtásba. Amiben a lakosság segítségét kérik:

  • az ukrán határ mentén víz, élelmiszer és ruhák osztása a megérkező menekülteknek
  • olyan helyiségek felajánlását, ahol fagymentesen tárolható élelmiszer (szintén a térségben)
  • orosz/ukrán nyelven beszélőket keresnek fordítási feladatokra
  • online szervezési és adminisztrációs feladatokhoz keresnek önkénteseket (az egész országban)

Jelentkezni az info@migrationaid.org email címen lehet.

Közösségi összefogás

A közösségi oldalakon sokan szerveznek adománygyűjtést, illetve felajánlásokat is fogadnak. A Segítségnyújtás (Ukrajna) Facebook-csoportban például rengeteg információt találhatunk, így gyűjtőhelyeket, önkéntes toborzókat, de akár fuvart is ajánlhatunk fel.

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Az inváziónak már civil áldozatai is vannak.

Oldalak