Munkahelyi titkok, amelyekről a főnököd nem szeretné, ha tudnál

Lássuk be, nem ismerhetünk minden apró részletet, amikor új munkahelyen kezdünk. Nincs egy általános, mindenkire vonatkozó szabálykönyv, amely megmondaná, mire figyeljünk, és mit kerüljünk inkább el. Ezek a dolgok tapasztalattal, az adott cég kultúrájának és dolgozóinak megismerésével jönnek. Meg persze azután, hogy elkövettünk jó néhány hibát. Összeszedtünk pár tippet, amelyek biztosan megkönnyítik a munkahelyi mindennapjaidat.

Nyugodtan mondj nemet az előléptetésre

A fizetésemelés vagy az előléptetés általában olyan extra felelősséggel jár, amelyre nem biztos, hogy készen állsz és ezzel nincs semmi gond. El kell döntened, hogy megfelelő-e az időpont, rendelkezel-e a megfelelő képességekkel az új feladatok ellátásához. Lehet, hogy annyira élvezed a jelenlegi pozíciódat, hogy inkább nem mondanál le róla, magasabb bérért sem. Ha valóban úgy döntesz, hogy elutasítod az előléptetést, légy őszinte a munkáltatóddal. Magyarázd el, miért ezt érzed helyes döntésnek. Persze azokat a részleteket se hagyd ki, hogy mennyire elkötelezett vagy a cég iránt, hogy a főnököd tudja, nem a váltáson gondolkodsz.

Nem a menedzser dolga, hogy elbocsájtson

Nagyobb vállalatoknál jellemző, hogy többszintű vezetőség működik. Felelősek a csapatukért, a teljesítményekért, de ahhoz általában nincs joguk, hogy döntsenek az elbocsátásokról. Ha úgy érzi a vezetőd, hogy ideje tovább állnod, azt először az ő felettesével kell egyeztetnie, sőt, a legtöbb a helyen a végső döntést is a felsővezető közvetíti a munkavállalók felé. Ezért ha vitába kerülsz a menedzsereddel és ennek hevében kirúgással fenyegetőzik, várd ki a végét és ne vedd készpénznek az elhangzottakat.

Hiába vagy a legjobb, nem garantált az előléptetés

Sok pályakezdő olyan szándékkal indul az első munkahelyén, hogy néhány hónap alatt felmásszon a ranglétrán, majd váltson egy magasabb bérért. A cégnek viszont előbb meg kell ismerniük a tudásodat, a kitartásodat és látniuk kell, hogy elbírod a pozícióddal járó terheket. Ne felejts el, hogy mindenki alulról indul és valószínűleg állnak még előtted embereket, akik szintén előléptetésre várnak.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak