Két fürdőkád 700 utasra - Ilyenek voltak a higiéniai viszonyok a Titanicon

A Titanic katasztrófája a mai napig foglalkoztatja a világot - mindent tudni szeretnénk a tragikus sorsú óceánjáró hajóról. Most utánajártunk, milyenek voltak a higiéniai viszonyok a fényűző gőzösön.

Felfoghatatlan luxus

Több mint 1500 ember vesztette életét az Atlanti-óceánban, miután 1912. április 14-én éjjel az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic jéghegynek ütközött, majd néhány órával később elsüllyedt.

Kora leghatalmasabb óceánjárója 1912. április 10-én Southamptonból indult első útjára New York felé, több mint 2200 utassal a fedélzeten. Az elsüllyeszthetetlennek hitt utasszállító hajó kora egyik legnagyobb innovációja volt – a gőzöst elképesztő terek, luxus kategóriájú belsőépítészeti megoldások és akkoriban felfoghatatlan gépészeti technológia jellemezték.

Az első osztály utasai számára többek között egy viktoriánus stílusban épült török fürdővel is felszereltek a hajót - itt külön díj ellenében lehetett masszíroztatni, gőzfürdőzni. Emellett volt itt egy akkoriban innovatívnak számító eszköz, egy úgynevezett elektronikus fürdő, amit lényegében a mai szoláriumok elődjének is tekinthetünk.

A közös terekre jellemző elképesztő luxus ellenére azonban a Titanic lakosztályaiban egy kicsit más volt a helyzet.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: pinterest

Oldalak

  • 1
  • 2