Lifestyle

TikTok tikk – Ez nem egy buta szóvicc, hanem komoly egészségi kockázat

Több országban is szokatlan tünetek jelentkeztek fiatal lányoknál, miután sok időt töltöttek a TikTokon. Kutatások szerint az alkalmazás tikkelést okozhat.

Orvosi segítség szükséges

Az elmúlt években – különösen a koronavírus-járvány kezdete óta – egyre több tinédzsernél, jellemzően fiatal lányoknál diagnosztizálnak funkcionális neurológiai rendellenességeket, beleértve a tikkelést (ismétlődő, akaratlan mozgások és hangadások), amik nem kapcsolódnak alapbetegséghez – írja a hirado.hu. Több országban is kutatásokat végeztek, hogy feltérképezzék a kényszerbetegséget. Az okok különbözők.

Orvosi vizsgálatok alapján kiderült, hogy amerikai, kanadai és brit fiatal lányoknál akkor jelentkeztek egészen szokatlan tünetek, amikor Tourette-szindrómás betegek TikTok-videóit nézték meg. A TikTokon a #tourettes hashtag alatt közzétett videók száma a járvány kezdete óta meghaladta az ötmilliárdot. A Tourette-szindróma egy idegrendszeri megbetegedés, amelyre a spontán hangadások és mozgások jellemzőek.

Ausztrál kutatók is foglalkoztak a problémával, és nemrégiben nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, miszerint a pszichiátriai alapbetegségben szenvedő lányoknál nagyobb az esély a funkcionális tikkek kialakulására. A Sydney-i Egyetem szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a tikkelést „a közösségi média ráhatása mellett a halmozott stressz is okozhatja”.

A TikTok szóvivője elmondta, hogy a Tourette-szindrómában szenvedők arra használják az alkalmazást, hogy „hitelesen ki tudják fejezni magukat, közösséget találjanak, és küzdjenek a megbélyegzés ellen”.

Nem ez az első eset, ami bizonyítja: a közösségi média és platformjai, a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a TikTok oldalain eltöltött jó néhány óra negatív hatással lehet a fiatalok mentális egészségére. Egy 2018-as, Nagy-Britanniában végzett tanulmány megállapította, hogy a közösségi média fokozott használata hajlamosabbá tette az embereket az alvászavarra, a depresszióra, a memóriavesztésre és a gyenge tanulmányi teljesítményre.

Itt van minden, amit érdemes tudni az új Disney+ streaming-szolgáltatásról, ami hamarosan hozzánk is megérkezik. Az óriási választékból biztosan mindenki megtalálja a neki tetsző műsorokat.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Vilmosnál végleg betelt a pohár öccsét, Harryt illetően, ezért a jövendőbeli uralkodó egy fontos és egyben komoly dologra szánhatja el magát.
Sztárok
Bár a különös sorozat csak két évadot élt meg, idehaza nagy sikernek örvendett, így a hazai adók többször is ismételték. De vajon hogy fest ma, sok-sok évvel a befejezés után Tru Davis, azaz Eliza...
Lifestyle
Nem, most nem a fahéjról és nem is a szódabikarbónáról van szó, létezik ugyanis egy sokkal hatásosabb csodaszer, amit a kávédba csempészhetsz, ha azt szeretnéd, hogy beinduljon szervezeted zsírégető...