Természettudományos mesepályázat indul: „Egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet”

Igazi mumustárgyak iránt szeretné felkelteni a fiatalok érdeklődését egy újító kezdeményezés. A „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” pályázatra a kisebb és nagyobb iskolások írásait várják a szervezők, akik a kémiát, a fizikát, a biológiát és minden természettudományt szeretnének ily' módon közelebb vinni a gyerekekhez. (x)

Magyarország első ilyen pályázata

Három, korosztályos alapon kialakított kategóriában is értékes nyereményekkel díjazza a zsűri a legjobbakat a Magyarország első természettudományos mese- és novellaíró pályázatára beadott munkák közül. A rendhagyó kezdeményezés célja a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése, erősítése oly módon, hogy a tanulók írói erényeiket is megcsillogtathassák.

tett mesepályázat gyerekek fiúk természettudomány

A sztori a képletek közt hever

„Egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet” – indokolja Rakota Edina kémiaszakos középiskolai tanár, miért lehet ténylegesen hatásos ez a merőben újszerűnek számító megközelítés. A pedagógus saját tanári gyakorlatában is többször ért el látványos eredményeket a tudományos tények és a történetmesélés eszközeinek megfelelő elegyítésével.

meseíró pályázat gyerekeknek természettudományok

Hasonló véleményen van ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a pályázat zsűrijének tagja, aki úgy véli: „A természettudományok tanulása és művelése nemcsak ismeretszerzésről szól, hanem egy gondolkodásmódról, mi több, a világhoz való hozzáállásról. Ebben a tekintetben a mese ezer szálon kötődik a természettudományokhoz.”

Szülői és tanári példa

Abban, hogy a gyerekek, fiatalok megszeressék az iskolában sokak szemében mumusnak számító kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot, vagy a természet, illetve környezetismeretet, elévülhetetlen a szerepe a felnőtteknek. Holtzer Péter, a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) elnöke szerint a gyerekek attól kedvelhetik meg a természettudományokat, ha otthon látják a szülői példát, vagy látnak egy kitűnő tanárt.

Ezért a szervező Sz2A és a Richter Gedeon arra buzdítja a tanárokat és a szülőket: támogassák és segítsék a gyerekeket abban, hogy megírják és időben be is adják pályaműveiket. A pályázat abból a szempontból is sajátságos, hogy nem csupán a kategóriák nyertesei számíthatnak elismerésre: a pályázók műveiből válogatott gyűjtemény készül majd, amellyel a jövő diákjait, kutatóit, természettudósait és nem utolsó sorban tanárait is szeretnénk inspirálni.

Szakemberutánpótlás

A Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter színművész fővédnökségével létrejött mesepályázat szervezői azt remélik, a kezdeményezéssel erőteljesebb általános figyelmet és némi pluszlendületet kaphat a hazai természettudományos képzés.

döbrentey ildikó levente péter meseíró színész tett

Ez – a hazai közoktatásban betöltött szerepén túl – a magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs terület középtávú szakemberutánpótlásában is meghatározó jelentőségű.

Oldalak