Színpadon születik újjá Oscar Wilde klasszikusa - meseopera készül A boldog hercegből

Oscar Wilde mára már klasszikussá vált meséjét egy egészen új színházi műfajban láthatja a közönség június 22-én és 23-án az Eötvös10 Művelődési Házban.

A boldog herceg

A Déryné Program egy nem mindennapi, új magyar zenés előadást karolt fel az idei Barangoló alprogram keretein belül. Oscar Wilde mára már klasszikussá vált meséjét, a Boldog herceg-et egy egészen új színházi műfajban láthatja a közönség június 22-én és 23-án az Eötvös10 Művelődési Házban. A népszerű mese alapján Tiszai Péter zeneszerző egy kortárs meseoperát komponált, a librettót pedig Sényi Fanni, dramaturg jegyzi. Pányik Tamás rendező elsősorban a 6-14 éves korosztályt szeretné megszólítani az előadással, ezzel is népszerűsítve a kortárs opera műfaját. De Oscar Wilde története éppúgy megszólítja a felnőttek generációját is, igazi többrétegű, családi történet.

Egy szórakoztató tanmese a szeretetről, az önzetlenségről, a társadalmi érzékenységről, a felelősségvállalásról és a segítségnyújtásról. Ezenkívül bemutatja a barátságot, a testvérek közti rivalizálást, a cselekedeteinkkel való elszámolást és az ember saját határainak megszabását is.

boldog herceg meseopera próba

A bájos mesevilágot megteremtő dallamok mellé Barta Viktória koreográfiája párosul, akivel a rendező már korábban is együtt dolgozott 2020 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott Agrippina című operában. Barta Viktória egészen Zanzibárról utazott ide, hogy a kortárs meseopera koreográfiáját színpadra alkalmazza. A Boldog herceg szereposztását a mai zenés színház fiatal művészei alkotják. A címszereplőt Cseh Dávid Péter alakítja, mellette Gadó Anita tűnik fel Fecskelányként, további szerepekben pedig Grubits Blanka, Szaszák Zsolt és Nagy Noel lép majd színpadra.

Ősztől várhatóan visszakapja eredeti méretét a Radnóti Színház színpada, melynek játéktere az elmúlt négy évadban a színház mögött zajlott építkezés miatt jelentősen lecsökkent. A következő évadra már az eredeti négyzetméterekre álmodhatják meg a díszleteket. Ezzel párhuzamosan egy fájó döntést is hozott a színház: nem tudják tovább bérelni a Radnóti Tesla Labort.

Leadfotó: Facebook, Fotó: Háda Károly

Oldalak