Lifestyle

Ha elmúlik karácsony...jön a szezonális depresszió? 6 jel, hogy téged is utolért az ünnepek utáni letargia

Kialvatlanság, koncentrációhiány, megváltozott étvágy. Ezek mind arra utalnak, hogy többről van szó, mint ünnep utáni levertség.

Ha elmúlik karácsony…

Bár a szezonális depresszió ősszel kezdődik és általában kora tavaszig tart, van egy időszak, amikor a tünetek enyhülnek, majd a végeztével újult erővel törnek ránk. Igen, ez a karácsony. Január első hetén visszatérünk a munkába, lekerülnek a díszek a karácsonyfáról, elrakjuk a fénysorokat és adventi koszorúkat, más szóval eltűnik a szívet melengető vidámság az életünkből, ami a téli depresszió ellenére tartotta bennünk a lelket. Sok ember küzd a szezonális depresszióval, vagy pontos nevén szezonális affektív zavarral (SAD), ami nem csak ősszel, de akár az év kezdetén is kialakulhat. Persze sokaknál lehet csak egy kis újévi levertség, de ha valaki valóban a SAD tüneteivel küzd, az komolyan kihathat a mindennapjaira akár hosszabb időn át. A HuffPost az amerikai pszichológusokat tömörítő egyesület adatai alapján szedte össze, mik a legjellemzőbb tünetek.

  • Folyamatos szomorúság, amihez társul a reményvesztettség és a magány érzete.
  • A korábbiaktól eltérő evési módok, például, ha többet eszünk olyan ételeket, amelyek komfortérzetet, élvezetet adnak akkor is, ha nem is vagyunk éhesek.
  • Kedvenc hobbik elhanyagolása. Ilyenkor már nem hoz lázba semmi, ami korábban lekötött, ide tartozik a szexuális igény csökkenése is.
  • Állandó fáradság és kialvatlanság. Próbálnál többet aludni, de mégis kimerültnek érzed magad. Napközbeni pihenéseket kell beiktatnod.
  • Nehéz koncentráció. Az eddigiekkel összefüggésben is jellemző tünet, hogy az ember mentálisan is kimerültebb, nem tud odafigyelni, rosszabb lesz a reakcióideje is.

Szerencsére van megoldás, mutatjuk mit tehetsz a SAD ellen, részletek a galériában!

Menj ki a napfényre! Bár most nehezebb, de azért mégis van lehetőség arra, hogy kimenjünk a szabadba, ahol természetes fény ér bennünket. Még egy borús téli nap karcsú napsugarai is sokkal többet segítenek, mint az otthoni lámpafény.
Kattints a további képekért!

Azt gondolod, hogy a pénz, a megbecsülés vagy az elismerés adhat szárnyakat a munkahelyeden? Kétségkívül ezek is fontosak, de egy kutatás rámutatott arra, mire van szükséged ahhoz, hogy igazán boldog és tevékeny legyél. Pontosabban kire.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A nyolcvanas években kezdte szárnyait bontogatni, igazi aranykora viszont a következő évtizedre esik, amikor nemcsak modellként, de televíziós- és filmszínésznőként is krediteket szerzett magának....
Utazás
Kevesebb csapadékkal, de kifejezetten zord, barátságtalan hideggel folytatódik a hét.
Sztárok
Hugh Jackman az egész világon óriási elismerésnek örvend, tehetségét már számos nagysikerű mozifilmben bebizonyította, vonzó külsejének köszönhetően pedig a nők körében is rendkívül népszerű. Jogosan...