Lifestyle

Százmilliárdok égtek el az Alföldön: drámai a helyzet az aszály miatt

Olyan súlyos aszály tombol az Alföldön, ami legalább 400 milliárdos kiesést jelent a gazdáknak.

Bibliai időket időző aszály

Eddig mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály miatt annyira, hogy ezeken a területeken semmiféle termés nem takarítható be. Csak az említett két növénynél elképesztő összeg, mintegy 400 milliárd forint a kiesés a gazdák számára – számolt be a Portfolio.

Csak eddig, mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica száradt ki annyira, hogy semmilyen bevételt nem fognak hozni a gazdáknak. Ez a korábbi évek 7-8 tonnás hektáronkénti termésátlagával számolva azt jelenti, hogy mintegy 2,1-2,4 millió tonnával kevesebb kukoricatermés lesz a vártnál – írja a lap. A napraforgó esetében 200 ezer hektárra tehető az a terület, ahol a napraforgó tönkrement: vagyis 600 ezer tonna napraforgótermés nem érik be az idén.

400 milliárd forintnyi termés „ment a kukába”

Az idei évben a globális folyamatok, és részben a háború miatt magas ára van a terményeknek, a kukorica jelenleg minimum 120 ezer, a napraforgó pedig olcsón számítva is 250 ezer forintba kerül tonnánként. Vagyis 400 milliárd forintnyi termelési érték égett el, és ezek a becslések csak és kizárólag a napraforgóra és a kukoricára vonatkoznak…

„Ez nem a végleges állapot, sajnos még előfordulhat, hogy több területen száradnak el a növények még betakarítás előtt”

– tette hozzá Petőházi Tamás a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A social médiát ellepték a posztok: kivonul a Facebook és Instagram.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Sztárok
A rajongók közül már mindenki tudja, hogy Céline Dion súlyos betegségben szenved. Az énekesnő most közölte a nyilvánossággal, mire lehet számítani a jövőben.
Lifestyle
Van bőven jogszabály, amiről ha későn értesülünk, akkor elég borsos büntetésbe szaladhatunk bele. Ezt a Közterület Felügyelet figyeli, hogy betartjuk-e.
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...