Észrevetted, hogy a legtöbb rajzfilmfigura sárga? Nyomós oka van

Nem az alkotók "sárgamániájának" köszönhető.

A sárga a nyerő a rajzfilmfiguráknál

Lenne egy kérdésünk: észrevetted már, hogy a rajzfilmfigurák többsége sárga? SpongyaBob, Csőrike, Micimackó, a Simpson család is ebben a színben pompázik, és akkor még nem is említettünk mindenkit. Őszinték leszünk, nekünk fel sem tűnt egészen addig, amíg a BuzzFeed rá nem világított a tényre és el nem magyarázta az okát. Mert nem véletlenül van így.

Miért pont a sárga?

A választ a színelmélet adja meg, ami sok mindent magába foglal, egyebek mellett azt is, mely árnyalatok egymás komplementerei. A komplementerek ellentétes színek, ugyanakkor követelik a másik létét, írja a tudasbazuis.sulinet.hu. A színelmélet szerint a sárga a lilával/ibolyával komplementer.

Képernyők, kijelzők, érzékelők, így a televízió esetén az úgynevezett RGB színteret használják, amelyben azonban a sárga komplementere nem a lila, hanem a kék. Az RGB színtér egyébként egy additív színmodell, ami a vörös, zöld és kék fény különböző mértékű keverésével határozza meg a különböző színeket. Az elnevezése ezen három alapszín angol megfelelőinek első betűiből ered: Red (vörös), Green (zöld), Blue (kék). Mivel a televízióban a leggyakoribb háttérszín a kék, ezért a figurákat mindenképpen sárgára festik, hiszen ennek a két színnek az összjátéka működik a legjobban.

Nem ez az egyetlen magyarázat, lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotók: buzzfeed.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!