Lifestyle

Tudtad? Ezért lyukas valójában a sajt

A sajt, különösen a svájci sajt, az egyik legkedveltebb tejtermék a világon. De gondoltál már valaha arra, hogy miért is annyira lyukas? Vajon milyen folyamatok játszanak közre abban, hogy megkapja ezt a jellegzetes megjelenést?

Lyukas sajt

A legtöbb ember szereti a sajtot, és hatalmas szerencsénkre rengeteg különböző ízvilágú, típusú sajt kapható a boltokban. Mindegyiknek meg van a saját karaktere, ahogyan a svájci sajtnak is. Az első dolog, amit észreveszünk a svájci sajton, azok a szabálytalan alakú lyukak, amik hozzájárulnak ennek a sajtnak az egyedi kinézetéhez. Sokan azt gondolják, hogy a sajtokban lévő lyukaknak nincs más szerepük, csak esztétikai, de nem ez a helyzet. Ezek a sajtkészítési-folyamatban történő változások következményei, és hozzájárulnak az íz és textúra kialakulásához.

A galériánkból kiderül a pontos magyarázat!

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A svájci sajt lyukai a tej savanyításakor kibocsátott szén-dioxid buborékok eredményei. Amikor a tejet kezdik savanyítani, a baktériumok tejsavat termelnek. A tejsav felmelegszik és elkezdi lebontani a tejfehérjét, a kazeint. Amikor a kazein lebomlik, a fehérje összekapcsolódik és egy hálót képez. Ez a hálózat tartja össze a sajtot, és a háló belsejében található szén-dioxid buborékok pedig a lyukakat képezik.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf, forrás: rd.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
George és Amal Clooney élete nem is lehetne pazarabb: korunk legnépszerűbb sztárpárja jelenleg lenyűgöző, 18. századi kastélyában piheni ki a fáradalmait a franciaországi Brignoles faluban.
Sztárok
Lábas Viki annak idején a gitárosuk biztatására énekelte fel az Eső című slágert, amely tíz éve a nagyközönség egyik kedvenc dala; az énekesnő nemrég egy meglepő titokról rántotta le a leplet a...
Lifestyle
Már a bejelentés során kiderültek olyan részletek, melyek sokkolták az állatvédőket. A helyszínen aztán jött az igazi megpróbáltatás.