Lifestyle

Tudtad? Ezért lyukas valójában a sajt

A sajt, különösen a svájci sajt, az egyik legkedveltebb tejtermék a világon. De gondoltál már valaha arra, hogy miért is annyira lyukas? Vajon milyen folyamatok játszanak közre abban, hogy megkapja ezt a jellegzetes megjelenést?

Lyukas sajt

A legtöbb ember szereti a sajtot, és hatalmas szerencsénkre rengeteg különböző ízvilágú, típusú sajt kapható a boltokban. Mindegyiknek meg van a saját karaktere, ahogyan a svájci sajtnak is. Az első dolog, amit észreveszünk a svájci sajton, azok a szabálytalan alakú lyukak, amik hozzájárulnak ennek a sajtnak az egyedi kinézetéhez. Sokan azt gondolják, hogy a sajtokban lévő lyukaknak nincs más szerepük, csak esztétikai, de nem ez a helyzet. Ezek a sajtkészítési-folyamatban történő változások következményei, és hozzájárulnak az íz és textúra kialakulásához.

A galériánkból kiderül a pontos magyarázat!

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A svájci sajt lyukai a tej savanyításakor kibocsátott szén-dioxid buborékok eredményei. Amikor a tejet kezdik savanyítani, a baktériumok tejsavat termelnek. A tejsav felmelegszik és elkezdi lebontani a tejfehérjét, a kazeint. Amikor a kazein lebomlik, a fehérje összekapcsolódik és egy hálót képez. Ez a hálózat tartja össze a sajtot, és a háló belsejében található szén-dioxid buborékok pedig a lyukakat képezik.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf, forrás: rd.com

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Frankie Grande, Ariana Grande bátyja, nem csupán híres testvérével való szoros kapcsolatáról ismert, hanem saját egyéni teljesítményeiről is. Ezúttal orrplasztikája miatt került reflektorfénybe.
Lifestyle
Igazából, ha nem akarunk vele vesződni, akkor be lehet dobni a mikrohullámú sütőbe is, de érdemes inkább egy nagy fazékban megfőzni.
Lifestyle