Példaértékű nőkkel a közösségért: három bátor hölgy mesél nem mindennapi életútjáról

Három újabb inspiráló élettörténettel és teljesen megújult formával folytatódik 2021-ben a Richter Főnix Közösség. A Főnixekről készült filmeket az idei évadban három fiatal, nemzetközi fesztiváldíjas dokumentarista rendezőnő szemein keresztül mutatják be, egyedi látásmódban, művészi feldolgozásban. A Főnixek életútját bemutató videókat márciustól kezdődően a Richter a Nőkért Facebook oldalán, weboldalán és Youtube csatornáján teszik elérhetővé. (x)

Továbblépés

Bármelyikünk életében bekövetkezhet egy mélypont, ahol át kell gondolnunk addigi életünket, és változtatásra, továbblépésre kényszerülünk. A Richter Gedeon Nyrt. által 2018-ban közösségépítő szándékkal életre hívott Richter Főnix Közösség egyik célja megmutatni, hogy az élet mélypontjaiból is van kiút, mindig meg lehet találni az ösvényt egy új és teljesebb élet felé. „A Richter Főnix Közösség legfontosabb üzenete, hogy mindig van lehetőség újrakezdésre. Ez a program újrakezdőket, pozitív példákat és egyben bárki által követhető mintákat mutat be a nehéz élethelyzetek kezelésére.” – vallja Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

Inspiráló életek, erőt adó történetek

Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes paralimpiai bajnok vívó, a Richter Főnix Közösség védnöke szerint: “Mindannyiunkban ott van az a hatalmas élni akarás, küzdeni akarás, túlélési ösztön, ami - ha a megfelelő irányba megyünk -, akkor működik. A végső üzenet tehát az, hogy az ember meg tudja csinálni.”

A Richter Főnix Közösség legújabb tagjai

Szabó Lilla kisgyermekkora óta cirkuszi artistának készült. B terve nem volt arra, hogy mi mást is csinálhatna az életben, hiszen lételeme a mozgás. Légtornász karrierjének első állomásán, egy előadás közben 6 méter magasról partnerével együtt a mélybe zuhant, és nyílt combcsonttörést szenvedett. Elkezdődött egy hosszú rehabilitáció, ahol nem kecsegtették semmi jóval: azt jósolták, hogy számára már nincs visszaút a manézsba. Lilla azonban úgy döntött: nem adja fel! Szabó Lilla történetét feldolgozó film részleteit március 10-től kezdődően mutatjuk be a Richter a Nőkért Facebook oldalon. Lilla teljes filmjének premiere: március 19-e. Szabó Lilla történetének teaser filmje itt érhető el.

szabó lilla cirkusz főnix

Péter Katalin számos nehézségen van túl, de kiállta az élet próbáit. Erős, céltudatos és sikeres családanya, dolgozó nő. Élete mélypontjairól újra és újra fel tudott emelkedni, mert végig a szeme előtt lebegett: nem csak a saját útját járja, de négy gyermeke életének ösvényét is most tapossa ki. Hisz abban - és életútja is ezt példázza-, hogy mindenki megkapja a továbblépéshez szükséges segítséget, lehetőségeket, de a lehetőségekkel tudni kell élni is. Hogyan élt Katalin a számára felkínált esélyekkel? Filmjében erről mesél nekünk.
Péter Katalin történetét feldolgozó film április 19-én kerül bemutatásra a Richter a Nőkért Facebook oldalon. Péter Katalin történetének beharangozó kisfilmje itt érhető el.

péter katalin lehetőségek újrakezdés

Bogár Nikolett gyermekkorától kezdve azt látta, hogy tökéletességre kell törekedni. 14 évesen anorexiás lett, 178 centi magasan és 30 kilósan az intenzív osztályra került. Nikiben ekkor támadt fel az élni akarás, és mindent megtett azért, hogy újra az lehessen, aki előtte volt: egy egészséges, átlagos lány. Ehhez azonban hosszú út vezetett. Az anorexiát sikerült maga mögött hagyni, de a háttérben megbúvó önképzavar újra átvette a hatalmat a teste felett. Niki filmjéből megtudhatjátok, hogyan tudott a sikeres modell karrierjét követően egy újabb mélypontról is felállni! Bogár Nikolett történetét feldolgozó film részleteit májusban tesszük közzé a Richter a Nőkért Facebook oldalon. Bogár Niki teljes filmjének premiere: május 21-e. Bogár Niki forgatásán készített werkfilm ide kattintva nézhető meg.

bogár niki anorexia felépülés

„Ezeknek a hölgyeknek az élete példa arra, hogy van kiút, van fölállás, van remény. Nem nagyon tudok annál nagyobb erőt elképzelni, mint amikor egy másik ember élettapasztalatából mások is tudnak meríteni.” - osztja meg személyes motivációját Jakupcsek Gabriella, a Richter Főnix Közösség egyik alkotója, aki a beküldött élettörténetek kiválasztásától kezdve az életutak filmes feldolgozásáig tevékenyen részt vesz a Főnix Közösség építésében. Gabi a személyes élményeiről és kulisszatitkokról mesél a vele készült interjúban.

Új koncepció, újszerű megközelítés

Maga a Főnix Közösség is megújult idén. Az idei évadban három fiatal dokumentarista rendezőnőt kértünk fel, hogy egyéni látásmódjukkal nőként dolgozzanak fel egy-egy bátor nőről szóló motiváló élettörténetet. Így idén három teljesen eltérő stílusban, egyéni megközelítésben, ám művészi feldolgozásban leforgatott filmet mutatunk be a nagyközönségnek.

A Richter Főnix Közösség filmjeinek rendezőnői

Halász Glória az ELTE film-média szak elvégzése után több egész estés dokumentumfilmet rendezett, amelyek számos rangos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepeltek, több fődíjat is elnyertek, többek között az ENSZ filmfesztiváljának nagydíját az Egyesült Államokban, illetve mozik műsorán is megjelentek. „A Főnix Közösség valóban közösségként működik, hiszen egyaránt részei vagyunk mi, alkotók és a szereplők is. Nagyon jó lehetőség, hogy egy személyes és mély történetet mesélhetünk el a saját nézőpontunkból.” – osztja meg Glória a szakmai és személyes motivációit a Szabó Lilla életét feldolgozó filmmel kapcsolatban. A vele készült interjú itt érhető el.

halász glória dokumentumfilm rendező

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott dokumentumfilm-rendező szakon. A Filmalap Inkubátor Programjában készülő filmjét, a Tobi színeit, élénk nemzetközi érdeklődés övezi, elnyerte a Sundance Institute támogatását is. Alexa, a Bogár Niki életét feldolgozó rendező így mesél a Főnix Közösség alkotói folyamatába való bekapcsolódásáról: „Rendezőként nagy öröm volt számomra ebben a munkában részt venni. Annak pedig különösen örültem, hogy nőkről szól a program, hiszen mindegyik téma, amit a Főnix Közösség feldolgoz olyan, amivel én is tudok azonosulni. Ráadásul ezek a történetek nemcsak nőktől nőknek, hanem bárkihez szólhatnak.” A vele készült werkvideót ide kattintva nézhetitek meg.

bakony alexa filmrendező

Mazzag Izabella fiatal kora ellenére a dokumentarista filmrendezőnő 2020-ban megnyert egy neves magyar mobilvideó fesztivált, a Cannes-i Marché du film-en nevezett kisfilmje pedig a 7. helyen szerepelt. „Amikor felkértek a Főnix Programban való részvételre, azonnal megnéztem, hogy miről szól és teljesen beleszerettem. Mivel nagyon hasonlóképpen gondolkozom, és támogatom, hogy kiálljunk az erős nők mellett, valamint példát mutassunk másoknak, nem volt kérdés, hogy örömmel igent mondok rá” – emlékszik vissza Izabella arra, hogyan fogadta a felkérést, hogy filmesítse meg Péter Katalin történetét. Péter Katalin történetének forgatásán készített werfilmünk Izabellával itt nézhető meg.

mazzag izabella kiszler dániel operatőr

Az alkotók bíznak benne, hogy a bemutatott történetek minél szélesebb közönséghez eljutnak, hogy sokan meríthessenek erőt és inspirációt saját küzdelmeikhez.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!