Végre egy jó hír: idén először hirdetik meg a Felelős Állattartás Napját

Nem tudjuk elmondani, mennyire örülünk: a Rex Kutyaotthon Alapítvány idén először hirdeti meg a Felelős Állattartás napját! A cél nemes, hiszen a menhely munkatársai így szeretnék felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy megfelelően bánjunk kedvenceinkkel.

Május 6.: a Felelős Állattartás Napja

Radikális szemléletváltást sürget a Rex Kutyaotthon Alapítvány a hazai állatvédelemben, ezért 2017 május 6-án megalapítják a Felelős Állattartás Napját - ezt ezentúl minden évben megrendezik. Az új jeles nappal többek között arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig aggasztóan magas a kóbor állatok száma és mindennapos az állatkínzás - ez ellen pedig mindenképpen tenni kell.

Az idén 25 éves Rex Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartási kultúra sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló. Nagyjából 100.000 elhagyott vagy elkóborolt kutya járja az utcákat országszerte, és a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák száma ennek többszörösére tehető. Ehhez képest Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag már nincs tartósan az utcán élő állat, a hatóságok feladata mindössze a mikrochippel ellátott elveszett kedvencek visszajuttatása gazdáikhoz.

Németországban minden település saját államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik, míg itthon az állami fenntartású regionális gyepmesteri rendszer („a sintértelepek”) elavult és folyamatos anyagi gondokkal küzd, állatvédelmi feladatokat nem vagy alig lát el. A színvonalas állatotthonok üzemeltetésének anyagi terhe és az ehhez kapcsolódó állatvédelmi tevékenység jórészt civil szervezetekre hárul, de ezen feladatok ellátása adományok és adó 1% felajánlások nélkül nem lehetséges.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!