A családtervezés szabályrendszere - szervezd meg tudatosan a boldogságod!

Megszoktuk, hogy a tanulás, később munkánk során vagy egyéb kötelezettségeink kapcsán tudatosan menedzseljük önmagunkat. Életünk folyamán előre meghatározott határidőkhöz és célokhoz igazítjuk teendőinket. Miért pont akkor ne tennénk így, amikor családalapításon gondolkodunk? A Richter tudatos családtervezés fontosságát hangsúlyozó Ragaszkodj hozzá! kampánya a gyermekvállalást tervező pároknak nyújt segítséget abban, hogy miképpen érdemes egyfajta szabályrendszert kialakítaniuk a sikeres fogantatás és a mindennapi harmónia érdekében. (x)

Egészségben, szeretetben

A magyar nők egészségüket elhanyagolva próbálnak egyensúlyozni a munka és a család között, pedig már önmagában ebből a profi zsonglőröket megszégyenítő életmódból fakadó stressz is igen károsan hat a szervezetre. Ahogy a Richter a Nőkért Index nyolc európai országon átívelő felmérése is rávilágított, a hölgyek számára fontosabb, hogy szeretteikről gondoskodjanak, mintsem saját egészségükkel törődjenek. A nagyszabású, reprezentatív kutatásban résztvevő magyar nők 85%-a vélte úgy, hogy képes biztonságot teremteni családjának, azonban csak 55%-uk figyel oda saját bevallása szerint teste jelzéseire.

A különféle nőgyógyászati panaszokkal kapcsolatban is inkább tűrnek a probléma feltárása és kezelése helyett. Több mint felük előbb az interneten kezd - gyakran tévútra terelő - kutatásba, információkeresésbe, noha nőgyógyászukhoz is fordulhatnának. Megdöbbentő módon, a meddőség kapcsán is csak egyharmaduk keres fel szakembert, pedig a felmérésben résztvevő hölgyek közel fele tart attól, hogy fogantatási nehézségek miatt nem válik valóra legnagyobb álmuk, hogy édesanyává váljanak.

Tágítsuk kereteinket!

Ahogyan az élet egyéb területein is igyekszünk bizonyos szabályrendszerek alapján eligazodni, úgy az egészségünkkel kapcsolatos teendőket is éppolyan nagy figyelemmel kellene koordinálnunk. Ha alaposan megtervezzük, milyen iskolákba és tanfolyamokra járjunk, hogyan építsük karrierünket és hogyan képezzük magunkat folyamatosan, akkor a családtervezéssel és a vele járó egészségügyi teendőkkel miért ne tennénk ugyanígy? A gyermekvállalásban éppen olyan fontos szerepet játszik a tudatos tervezés, mint ahogyan például pályafutásunkat egyengetjük, hiszen a családalapítás, az anyaság mind-mind olyan mérföldkövek életünkben, amelyekre megfelelő keretek között alaposan fel kell készülnünk, testi és lelki síkon egyaránt.

Fontos, hogy tudjunk előre tervezni a gyermekvállalással kapcsolatos döntések meghozatalakor, illetve, hogy a kitűzött célok és ehhez kötődő elhatározások mentén, tudatosan éljük a mindennapokat. Érdemes megtervezni, milyen szűrővizsgálatokon vegyünk részt, hogyan és milyen szempontok szerint válasszunk rendszeres mozgásformát, vagy hogy miben változtassunk étrendünkön. Emellett azt sem árt elhatároznunk, meddig hagyunk türelmi időt az esetleges káros szenvedélyeinkkel való felhagyásra.

Ahhoz, hogy sikerrel figyelhessünk önmagunkra és érjük el az általunk meghatározott célokat, szükségünk van párunk segítségére és közreműködésére is. Az ő bevonásával egyszerűbb a közös keretek kialakítása, amelyek könnyebbé tehetik a családalapítás felé vezető utat. A Richter Ragaszkodj hozzá! kampánya éppen ezért férfiakhoz is szól, és hasznos tartalmakkal igyekszik a mindennapokban a segítségükre lenni.

Együtt könnyebb

A családdá válást segítő szabályrendszer kialakítása csapatmunka. Jól tudja ezt Bolla Viki influencer, a 11GROUND blog szerzője is, aki férjével, Kálnoki Kis Dáviddal együtt tudatosan készült fel a gyermekvállalásra. „Mindig fiatalon szerettem volna édesanyává válni, hiszen az én anyukám is csak 21 éves volt, amikor engem megszült. Ehhez azonban fontosnak tartottam, hogy betartsuk a megfelelő sorrendet. Így a lánykérést házasság, azt pedig a gyermekvállalás követte. Szerencsére Dávid is hasonlóképpen gondolkodott minderről” - árulta el a két és fél éves Lulu anyukája, akinek elmondása szerint mindennapi életüket is a közösen meghatározott szabályok határozzák meg.

„Készültünk a babára, nagyon szerettük volna. Tudtuk, hogy egy gyermeket kizárólag stabil kapcsolati fázisban szabad vállalni, és ennek érdekében mi mindent meg is tettünk. Tulajdonképpen teljesen harmonikus volt akkoriban a kapcsolatunk. Így sokkal egyszerűbb a sikeres fogantatás, mintha stressz veszi körül a párt. Mi a legkiegyensúlyozottabb időszakunkat éltük éppen” - hangsúlyozta Viki, mennyire fontos a biztos háttér, az olyan társ, akivel közösen lehet jövőt építeni és hosszú távra tervezni. „A kislányunk érkezésével ráadásul egyfajta plusz összetartozás-érzéssel gazdagodtunk” - zárta gondolatait a blogger.

Ragaszkodj hozzá!

Egy új élet megfoganása nem csak elhatározás kérdése, bizony előfordulhatnak nehézségek is. A tartós párkapcsolatok értékeit hangsúlyozó és a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! kampány abban segíti a családalapítást fontolgató párokat, hogy testi és lelki síkon, valamint a mindennapokban milyen keretek között és mely irányvonalak szerint érdemes tervezniük közös álmaik mihamarabbi megvalósulása érdekében. Weboldalán számos hasznos tipp és informatív tartalom nyújt iránymutatást ahhoz, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal, teendőkkel és megoldásokkal növelhető a sikeres fogantatás esélye.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!