Lifestyle

Nem muszáj beleragadni a traumáinkba, ismerd meg a poszttraumás növekedést: Veled is előfordulhat, hogy a rossz dolgoktól jobbá válsz

Talán már hallottál a poszttraumás stressz szindrómáról, vagy PTSD-ről. Ez egy olyan mentális egészségi állapot, amely egy traumatikus eseményt követően alakul ki, és amelyet gyakran flashbackek, súlyos szorongás és zavaró gondolatok jellemeznek. A poszttraumás növekedésről viszont valószínűleg kevesebben hallottak.

Elsülhet másképp is

Míg a trauma ijesztő és legyengítő reakciót válthat ki, bizonyos esetekben pozitív változások katalizátora lehet. A legjobb esetben még növekedést, erőt és ellenállóképességet is kiválthat. A poszttraumás növekedés akkor következik be, amikor a traumát át tudod alakítani, és a megpróbáltatásokat az előnyödre tudod fordítani. A kérdés az, hogy ennek mégis mi a receptje.

A poszttraumás növekedés jellemzői

"A poszttraumás növekedés (PTG) az, amikor valakit a PTSD érintett, és megtalálja a módját annak, hogy új értelmet nyerjen az élményeiből, hogy másképp élje az életét, mint a trauma előtt" - magyarázza Dr. Marianne Trent klinikai pszichológus, a Good Thinking Psychological Services tulajdonosa. Egy tanulmány szerint a traumát túlélők közel 50 százaléka tapasztal poszttraumás növekedést egy traumatikus esemény után.

"A növekedés területei közé tartozik például a személyes erő, az élet megbecsülése, az életben rejlő új lehetőségek, a spirituális változás és a másokkal való kapcsolatok magasabb szintű ápolása" - mondja Trent.

Lee Chambers környezetpszichológus és jólléti tanácsadó szerint a PTG mindenféle módon jelentkezhet, például lappangó tehetség és képesség felfedezésében, az új kihívásokhoz szükséges önbizalom megtalálásában és az erőérzet felfedezésében. "Hajlamos egyfajta tudatosságot és hálát generálni az élet és a jelen pillanat iránt, valamint azokra a kapcsolatokra összpontosítani, amelyeket prioritásként kell kezelni, általában azokra, amelyekről az egyén úgy érzi, hogy a nehéz időkben ott voltak mellette" - magyarázza Chambers. "Más, gyakran említett eredmények a másoknak való segítségnyújtás és a visszaadás iránti vágy, az élet megbecsülése, a nagyobb önismeret és a mások iránti nagyobb együttérzés is jellemzi" - teszi hozzá.

PTG és a világjárvány

Bár a poszttraumás növekedés nem újdonság, a világjárvány kapcsán többet hallhattunk róla. A Journal of Psychiatry című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány felfedezte, hogy a felmérésben részt vevő 385 válaszadó 88 százaléka azt mondta, hogy pozitív hatásokat tapasztalt a világjárvány kihívást jelentő körülményei, például az otthoni tanulás, a jövedelemkiesés és az egészségügyi gondok miatt.

A válaszadók különösen a családi kapcsolatokban tapasztaltak pozitív javulást, és arról számoltak be, hogy jobban értékelik az életet. Mások azt mondták, hogy a világjárvány okozta trauma miatt lelki növekedést tapasztaltak, és javuló mentális egészségről számoltak be.

Lapozz, ha érdekel, hogyan érhető el a poszttraumás növekedés!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.