Lifestyle

Oskar Schindler felesége mindent feláldozott iszákos férjéért, aki boldogtalanná és nincstelenné tette

Mindenki ismeri a történetet: Oskar Schindler megmentette 1200 zsidó életét a holokauszt alatt. Pedig a nagyobb hős valójában a felesége volt, Emilie Schindler, akinek nem sok örömöt okozott a férje.

Fájdalom és szenvedés

Emilie számára minden a békés morvaországi Alt Moletein városában kezdődött, ahol egy szerető család nevelte fel. Egy csupa szív, kedves, türelmes és nagylelkű nő volt mindig is. Egyszer elmesélte, hogy gyerekkorában találkozott egy nővel, aki megjósolta a jövőjét. Azt mondta neki, egy napon találkozni fog egy férfival, aki elviszi Alt Moleteintől, „bár nem leszel boldog mellette”, majd arra figyelmeztette: „fájdalmat és szenvedést" hoz majd az életébe és elképesztő dolgokat kell átélnie vele.

Erre Emilie Pelzl 1927 őszén megismerte Oskar Schindlert, az egyik leggazdagabb német család fiát, amikor éppen betöltötte a 20. életévét. Oskar és apja megjelent Emilie otthonában, és megpróbálták rávenni apját egy elektromos berendezés megvásárlására. Többször is felkeresték őket, így a fiataloknak volt idejük összemelegedni, aminek az lett a vége, hogy 1928. március 6-án összeházasodtak egy fogadóban. Az újdonsült férj körülbelül 100 000 cseh korona értékű hozományt kapott Emilie apjától és el is tapsolta egy gyors autóra. Miután egybekeltek, a páros Oskar szülői házában telepedett le. Oskar apja rosszindulatú alkoholista volt, anyja pedig ideje nagy részét az ágyban töltötte, tisztázatlan okokból. Emilie küszködött, hogy elvégezze a házimunkát a Schindler-házban, miközben a saját családját is gondozta Alt Moleteinben. Rövidesen Oscar elvesztette a munkahelyét és az italba fojtatta a bánatát - illetve minden pénzüket -, így a pár örökösen veszekedett. 1931-ben Oskar Schindler otthagyta Emilie Schindlert, és Berlinben keresett munkát. Ekkoriban még viszonya is volt egy másik nővel, és házasságukon kívül két gyermeket nemzett.

Kíváncsi vagy arra, mi történt velük ezután?

Kattints a galériára!

1937 körül Oskar csatlakozott az Abwehrhez, a német katonai hírszerző és elhárító szervezethez, és kém lett. A pár 1939-ben Krakkóba költözött. Amikor elkerülhetetlenül világossá vált Hitler rezsimjének kegyetlensége, Emilie és Oskar úgy döntöttek, megmentik a munkásokat a zsidó gettóból, akiket Oskar olcsó munkaerőként alkalmazott a Schindler család lőszer- és edénygyáraiban. Hogy munkásaikat távol tartsák a náci koncentrációs táboroktól, Emilie és Oskar Schindler „létfontosságú munkásoknak” nevezte őket, akiket így nem vittek el.
Kattints a további képekért!

Georg Ferdinand Duckwitz egy Koppenhágában szolgáló német attasé volt, aki 1943-ban akcióba lendült, hogy megmentse az ország zsidóit.

forrás: grunge.com, leadkép: Bettmann/gettyimages.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Az idei táskatrendek gyönyörűek, időtállók, és szinte minden szettedhez illeni fognak! Ha nagy táskakeresésben vagy, akkor most segítünk kiválasztani a legmenőbbeket a hatalmas kínálatból.
Lifestyle
A Bak ma a kívánt irányba terelheti az anyagi helyzetét. Napi horoszkóp!
Sztárok