Országgyűlési választások: a végeredmény még több mandátumot hoz a Fidesznek

Április 3-án országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. A Fidesz-KDNP történelmi győzelmet aratott, és egymás után negyedik kétharmados többségét szerezte meg az Országgyűlésben. A szakértő szerint az összes szavazat megszámolása után még az eddiginél is több mandátuma lehet a kormánypártoknak.

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, összeomlott az egyesült ellenzék

Április 3-án elsöprő, sosem látott győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választásokon, és egymás után negyedik kétharmados többségét szerezte meg a magyar Országgyűlésben. A választáson az arra jogosultak 69,54%-a vett részt (ez az adat csak minimálisan marad el attól, amit 2018-ban mértek), vagyis több mint 5 millió 200 ezer magyar állampolgár járult az urnákhoz, hogy döntsön az ország jövőjéről. Jelen állás szerint az új Országgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek 135 mandátuma lesz (kettővel több, mint a 2018-2022 közötti országgyűlésben), a közösen indult ellenzék pártjai (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd) pedig összesen 56 képviselővel rendelkeznek majd. Az előző ciklushoz képest komoly újdonság, hogy átlépte a Parlamentbe jutás 5%-os küszöbét a Mi Hazánk nevű párt is (valamivel több, mint 6 százalékot értek el a választáson), képviselőik száma 7 lesz.

A Fidesz-KDNP 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is kétharmados, azaz alkotmányozó többséget szerzett a magyar Országgyűlésben. A mostani győzelmük tekinthető azonban a legimpozánsabbnak - erre Orbán Viktor kormányfő is utalt a választás estéjén tartott győzelmi beszédében -, hiszen nemcsak fölényesen nyertek, de a 2018-as eredményükhöz képest még növelni is tudták szavazóik számát, míg az egyesült ellenzékre 2022-ben csaknem egymillióan szavaztak kevesebben, mint a 2018-ban önállóan induló pártokra külön-külön. A szakértő szerint azonban ez még nem minden: nagyon könnyen elképzelhető, hogy az összes szavazat megszámolása után még ennél is több mandátuma lesz a Fidesznek.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2