Lifestyle

Negyvenöt év után színes tévéfelvételre bukkantak a 20. század egyik legjelentősebb magyar női művészéről - Videó

Eddig mindenki azt hitte, egyetlen színes mozgókép sem maradt fenn Ország Liliről, az 1978-ban elhunyt művészről, aki festőként, grafikusként és bábtervezőként is maradandót alkotott.

"Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett"

A történészek sokáig abban a hiszemben voltak, hogy nem maradt fenn egyetlen mozgóképes felvétel sm a festőként, grafikusként, illetve bábtervezőként is a szocialista Magyarország egyik legismertebb művészéről, Ország Liliről (1926-1978), most azonban mégis előkerült róla egy tévéinterjú – olvasható a Fidelio.hu által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult: a nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, illetve a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Mesekönyveket, gyermeklapokat is illusztrált, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

"Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket" – idézi az MTI közleménye Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

A Fidelio.hu által Kiss Dániel Áron műgyűjtő segítségével felkutatott, az MTVA archívumából előkerült háromperces interjú alig másfél évvel Ország halála előtt, 1977 februárjában készült, és teljes hosszában itt látható (a bevezető után 9 perc 20 másodpercnél kezdődik):

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Diana hercegné 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy szörnyű balesetben, így már nem lehetett ott kisebbik fia, Harry 13. születésnapján, ami pár nappal a hercegné halála után, szeptember 15-én...
Sztárok
Kaffka Margit élete és munkássága mellett nem lehet szó nélkül elmenni: bár csupán csak 38 évet élt, sikerült maradandót alkotnia, ihletből pedig nem volt hiánya, hiszen szerelmi viszonyaiból és...
Lifestyle
A férfi és a barátnője együtt autóztak, amikor mögöttük hirtelen kék fények kezdtek villogni. Ami ezután történt, az egész életükre hatással lesz.