Lifestyle

Nincs már messze: ekkor jöhet nagyobb nyugdíjemelés Magyarországon

A juttatások januárban emelkedhetnek, és már arra nézvést is vannak becslések, hogy pontosan mennyivel.

Így emelkedhetnek a nyugdíjak januártól

A nyáron fixált 2023-as költségvetésben 5,2 százalékos inflációt állított be a kormány 2023-ra, így – mivel a nyugdíjemelés inflációkövető – januárban elvileg ennyivel emelkednének a juttatások is. Az infláció azonban az utóbbi időben szárnyra kapott, a KSH legfrissebb információi szerint 20,1 százalékos átlagos pénzromlás következett be - írja a 24.hu, majd hozzáteszik: "És a becslések szerint az év végéig még tovább is nőhet az infláció – a jövő évben pedig jó eséllyel nem fog annyira befékezni, hogy az 5,2 százalékos korábbi becslés reális legyen. Azt is lehet tudni, hogy a kormány a költségvetés áttervezésén dolgozik, de azt még nem, hogy vajon mekkora inflációt állítanak be jövőre."

A Portfolio cikke szerint Varga Mihály pénzügyminiszter egy háttérbeszélgetésen nemrég azt mondta, jövőre 10 százalék feletti infláció valószínűsíthető. A lap e kijelentésből arra következtetett, hogy jövőre az 5,2 százaléknál magasabb, minimum 10 százalékos nyugdíjemelés jöhet.

A jegybank inflációs jelentése is segíthet megvilágítani, pontosan mekkora nyugdíjemelés várható 2023 elején, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2023-ban a 11,5-14,0 százalékos tartományban várja a fogyasztóiár-indexet.

"A novemberben 174,5 ezer forintra emelkedő átlagnyugdíjból kiindulva ezek szerint – 10 százalékkal számolva –legalább 17,5 ezer forintot tehet ki egy átlagos januári nyugdíjemelés, de akár meghaladhatja a 24 ezer forintot is (az MNB felső becslési értékével, azaz 14 százalékkal számolva)" - teszi hozzá a 24.hu.

Fotó: 123rf

A kormányfő a Facebook oldalán egy videóban jelentette be, hogy mikor számíthatnak a nyugdíjasok az inflációs nyugdíjkiegészítésre.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A nyolcvanas években kezdte szárnyait bontogatni, igazi aranykora viszont a következő évtizedre esik, amikor nemcsak modellként, de televíziós- és filmszínésznőként is krediteket szerzett magának....
Utazás
Kevesebb csapadékkal, de kifejezetten zord, barátságtalan hideggel folytatódik a hét.
Sztárok
Hugh Jackman az egész világon óriási elismerésnek örvend, tehetségét már számos nagysikerű mozifilmben bebizonyította, vonzó külsejének köszönhetően pedig a nők körében is rendkívül népszerű. Jogosan...