Növényi olaj kisokos - Amit az olajfajtákról tudni kell
Milyen olajat válasszak? Elsőre egyszerű kérdésnek tűnik, de a boltok széles választékát tekintve közel sem könnyű megtalálni ízlésünknek, életmódunknak és a kiválasztott étel elkészítéséhez legmegfelelőbb olajat. Ez a növényi olaj kisokos ebben a döntésben igyekszik segítséget nyújtani.
Szervezetünk egyik legfontosabb zsiradékforrása
Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik a zsírok. Hiszen amellett hogy a legnagyobb energiát képviselő tápanyagunk és raktározható energiaforrásunk, számos olyan vitamin létezik, mely kizárólag zsírban oldódik, így azok felszívódáshoz is elengedhetetlen. Szervezetünk egyik legfontosabb zsiradékforrása a növényi olajok. A növényi olajok többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban lehetnek gazdagok, melyeket a szervezet nem tud előállítani, viszont fontos összetevői a sejtmembránnak, így az egészség megőrzésében nagy szerepet játszanak. Ezen kívül növényi szterinekben is gazdagok, melyek a koleszterin felszívódását gátolják. Nézzük most a főbb étolaj-fajtákat és azok jellemzőit.
Napraforgó étolaj
Magyarország egyik legnépszerűbb és leghagyományosabb olajfajtája a napraforgó étolaj. A napraforgóolaj omega-6 esszenciális zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdag és kiváló növényi szterinforrás. Utóbbi hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, hiszen gátolja a koleszterin beépülését az érfalba, az E-vitamin pedig természetes antioxidáns.
A napraforgóolajban az E-vitamin mellett polifenolok is találhatók, melyek az E-vitaminhoz hasonlóan a szabad gyökök megkötése révén hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A kedvező élettani hatásokon kívül a napraforgóolaj viszonylag jól tűri a hevítést, így alkalmas rántott ételek, pácok, párolt zöldségek vagy majonézes saláták, kuglóf készítéséhez.
Fotó: kanhiyaorganicfarming.com, blog.allnutrient.com