Lifestyle

Nincs légkondid? Így éld túl a kánikulát otthoni praktikákkal

Ezt tedd, ha nem használsz légkondicionálót, azonban bírhatatlan a nyári meleg.

Így lehet elviselhetőbb az otthonlét légkondimentesen

Előfordulhat, hogy légkondicionáló nélkül kell átvészelnünk a nyarat. Akár nem tudjuk beszerezni, akár áramot spórolnánk, szerencsére pár dolgot könnyedén megtehetünk annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen a kánikula.

Maradj hidratált

„Ha forró és kipirult az ember, a hidratálás az első és legfontosabb lépés a lehűléshez” – mondta Wendell Porter, a Floridai Egyetem professzora. Ha a szervezeted szenved a hőségtől, és le kell hűtenie magát, ezt nem tudja megtenni elegendő nedvesség nélkül, mivel a test izzadással hűti magát. Porter azt is hozzátette, hogy a víz hőmérséklete nem számít, mivel a testünk úgyis felmelegíti azt.

Vegyél egy hideg zuhanyt vagy fürdőt

Egy hideg zuhany vagy fürdő segít lehűteni a testet azáltal, hogy csökkenti a maghőmérsékletet, mondta a szakember. Az extra hűsítő hatásért pedig még a borsmenta szappant is bevethetjük. A borsmentaolajban lévő mentol aktiválja az agyi receptorokat, ami hatására még hidegebbnek érzed majd a fürdődet.

Használj hideg és nedves rongyot a nyakadon és a csuklódón

Ha nincs rongyod, jégzselét is használhatsz, a lényeg, hogy kellemesen hűsítse a tarkód és a csuklód. Ezek a pulzus pontok olyan területek, ahol az erek közel vannak a bőrhöz, így gyorsabban lehűlsz.

Használj ventilátorokat

Helyezz ventilátorokat az ablakai felé fordítva, így az a meleg levegőt kinyomja és a helyére hűvösebb levegő áramlik. Azonban arra ügyeljünk, hogy a napos órákban inkább tartsuk bezárva az ablakot, a függönyöket húzzuk be, a redőnyöket pedig hagyjuk leengedni a reggeli szellőztetés és kereszthuzat után.

Aludj lélegző ágyneműben

A pamut az egyik leglégáteresztőbb anyag, így a lepedő vagy takaró segíthetnek hűvösen tartani az éjszakát.

Használj elszívó ventilátort a konyhában és/vagy a fürdőszobában

Kapcsold be az elszívó ventilátort a konyhában, hogy elszívja a főzés után felszálló forró levegőt, vagy a fürdőszobában, hogy eltüntesse a gőzt zuhanyzás után.

Szerelj fel energiatakarékos izzókat

Az izzólámpák magasabb hőmérsékletet termelnek, mint a LED izzók. A váltáshoz figyelje az energiatakarékos izzók leárazásait, majd lassan cserélje le az izzókat a házában – mondta Porter. Szerinte, ha az izzók cseréjére összpontosítunk azokon a helyeken, amelyek közelében ülünk, az sokkal észrevehetőbb különbséget jelenthet.

Főzz reggel, tűzhelyen vagy a szabadban

Kerüld a sütő használatát, ugyanis a sütő hője szétterjedhet az egész házban és bírhatatlan meleget idézhet elő. Tartsd a hőt központosítva egy területen, például egy tűzhelyen. Főzzön a szabadban, grillen, hogy a hőt kint tartsa – írja cikkében a CNN.

Hétfő délelőtt a Jókai utca 1. szám alatti épület tetőterének egy része az utcára omlott. Az Operettszínház művésze is a sérültek között van, súlyos az állapota.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.
Lifestyle
Ennyire hatékony és sokoldalú ital nem igen van, szóval érdemes már most raktároznod belőlük, hogy mindig kéznél legyenek!
Lifestyle
Az Ikrek óriási terhektől szabadul ma meg. Napi horoszkóp!