Bíróságra megy a Netflix, miután egy sakkmesternő beperelte őket A vezércsel miatt

Nona Gaprindashvili grúz sakkozó ötmillió dollárt követel a streamingszolgáltatótól annak állítólagos szexizmusa miatt. A bíróság elfogadta a sakkmesternő vádjait, így a Netflixnek bíróság előtt kell majd megvédenie magát.

Bíróság elé áll a Netflix A vezércsel miatt

Bíróság előtt kell megvédenie magát a Netflixnek, mert helyt adtak a grúz női sakknagymester, Nona Gaprindasvili keresetének, amelyet a streamingszolgáltató ellen adott be. A felperes azért perel, mert a Netflix A vezércsel című sorozatának egyik epizódjában valótlanul állították, hogy ő „sosem állt ki férfiak ellen”, hiszen a valóságban 59 férfi ellenfele volt 1968-ig, amikor a sorozat fiktív idejében a mondat elhangzott – írja a hvg.hu a Variety nyomán. A hatvanas évek Szovjetuniójában híressé vált Gaprindasvili szerint ez a megjegyzés „durván szexista és lekicsinylő” volt.

A sorozat a hatvanas évek egy fiktív amerikai sakkozónőjéről, Beth Harmonról szól, aki egyre jobb és jobb lesz, és a világ legjobbjai ellen is sikerrel szerepel. A sorozat utolsó részében egy szovjet ellenfél ellen játszik, amikor a kommentátor a szovjet helyzet ismertetve elmondja a fenti mondatot.

A Netflix ügyvédjei megpróbálták elérni, hogy a bíróság elutasítsa a keresetet, főképp arra hivatkozva, hogy fiktív műről van szó, és mint ilyenre vonatkozik rá az alkotmány Első Kiegészítése a művészi szabadságról. Azt is hozzátették, feliratban közölték a sorozat epizódjai után, hogy minden egyezés a valósággal csak a véletlen műve, hogy két sakkszakértő segítségét is igénybe vették, hogy mindenben valósághűek legyenek, és hogy nem szándékoztak megbántani Gaprindasvilit.

A bíró viszont úgy gondolta, a fikciók sem mentesülnek a becsületsértési perektől, ha valóban létező emberek becsületét sértik meg, ráadásul bár a sorozat célja az volt, hogy lebontsa a nemi szerepekről alkotott sztereotípiákat, az adott epizódra mégis lehet azt is mondani, olyan áron építette fel a fiktív főszereplő megbecsültségét, hogy megpróbálta lerombolni egy valós személyét, és „a legkevesebb, ami kijelenthető”, hogy az idézett mondat nem vett tudomást a felperes eredményeiről és érdemeiről. A bíró szerint emellett a Netflix egyébként is olyan látszatot keltett, hogy a sorozatban elhangzó tények valósak.

A grúz kiválóság még tavaly szeptemberben juttatta el a keresetet a bírósághoz. A leendő tárgyalás időpontja még nem ismert.

Olekszandr Tkacsenko azon borult ki, ahogyan egy kijevi nőt ábrázoltak a sorozatban. Rengetegen álltak mellé, mások védelmükbe vették a streaming-szolgáltatót és a széria készítőit.

Leadfotó: Netflix

Oldalak