Lifestyle

Nem kérdés többé: a genetika szerint erre a szülőnkre sokkal jobban hasonlítunk

Még, hogy ez a gyerek tiszta anyja...vagy apja? Egy tanulmány szerint az egyik szülőnek sokkal nagyobb szerep jut a gének örökítésében.

Kitől öröklődik több gén?

Ezentúl biztosan nem lesz vita abból a családban, hogy egy újszülött kire hasonlít jobban, ugyanis az egyik szülőnek számszerűsíthető előnye van - állítja egy kutatás. A génjeink felét mindannyian apánktól, másik felét pedig anyánktól örököljük, ez idáig rendben is van. Az emberek általában 22 páros, nem nemi kromoszómával és 2 nemi kromoszómával rendelkeznek. A párban lévő kromoszómák egyszerűen egymás másolati - az egyiket apától, a másikat az anyától kaptuk. Azonban az utolsó 2 kromoszómának fontos szerep jut, hiszen ez határozza meg a baba nemét. Ennek a génnek az átadásáért az apa felelős, így tulajdonképpen rajta múlik, hogy a gyermek biológiailag férfi vagy nő lesz. A kinézetünk alakulásában szintén az egyik szülőnknek jut nagyobb szerep...na, de pontosan melyiknek is? A részletekért lapozd fel a galériát!

A kinézetünket nagyban befolyásolja, hogy a szülőktől örökölt gének közül melyik volt domináns és melyik recesszív. A domináns gének erősebbek, míg a recesszívek gyengébbek. Például a barna szem génje domináns, a kék vagy zöld szem génje pedig recesszív. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek barna a szeme, a férjének pedig kék, akkor nagy valószínűséggel a gyermekének is barna lesz a szeme, mert ebben az esetben az anya génjei erősebbek.
Kattints a további képekért!

Olvass tovább és tudd meg, neked vajon ez-e az első földi életed.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Lifestyle
Egészség
Valószínűleg hallottál már arról, hogy az, amit a testünkbe viszünk - például a gyorsétel, a cigarettafüst és az alkohol - közvetlen hatással van az egészségünkre. De mi a helyzet azzal, amit a...
Lifestyle
A kávé hűtőbe helyezését általában biztonságos tárolási módnak tekintik, de nem minden esetben tökéletes módszer, így bizonyos szabályokat feltétlenül szükséges betartani.
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.