Nem bírom a munkahelyi nyomást! Mi a megoldás?

A mai rohanó világban egyre többen érünk el teljesítőképességünk határáig, amikor már úgy érezzük, semmihez sincs erőnk. Mit lépjünk ilyenkor? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

A kimerültség jelei

Már szinte minden idegesít. Állandóan rohanok, olyan vagyok, mint az űzött vad. Az egész életem egy mókuskerék, peregnek a napok, hetek, teszem a dolgom, mindenhol megpróbálok megfelelni, de alig érzem az örömöt, amit egy jól elvégzett munka jelent, vagy amit a családdal, barátokkal töltök. Olyan szürke, fakó lett minden. Vagyok, egyik napról a másikra, tele rengeteg feladattal, problémával, kedvem sincs semmihez. Azt szeretném, ha mindenki békén hagyna, leszállna rólam, nem tőlem várná a megoldást. Fizikailag is érzem a fáradtságot, de főleg lelkileg üresedtem ki. Nincsenek céljaim, minden nap a túlélésről szól. Sokszor fáj a fejem, a hátam, úgy érzem, kövek húznak le. Nem alszom jól, sokszor felébredek, agyalok, cikáznak a gondolatok a fejemben. Kattogok az előttem álló feladatokon. Reggel úgy ébredek, mint akit agyonvertek, kóválygok, döntöm magamba a kávét, undok vagyok mindenkivel, és az egész világ undok, barátságtalan velem. Ismerős helyzet?

Milyen tünetet okoz még?

Ez a lelki fáradtság, kimerültség fizikai tüneteket is okoz. Lehet vérnyomásproblémám, szaporán ver a szívem, néha nem kapok levegőt, izzadok, kiver a verejték, kisebb megfázás is hetekig tart, nem keveredek ki belőle. Gyenge vagyok, nem kerek a világ, nem ismerek magamra, én, aki csak ritkán volt beteg, hosszabb ideje mindig valami újabb kórsággal küszködök. Érzem, hogy ez ellen tennem kellene, orvoshoz járok, vizsgálatokra, de jó esetben nem találnak semmi komoly betegséget. Egyszerűen az immunrendszerem jelez, hogy a tartalékok kimerültek, komoly energiatöltésre lenne szükségem, hogy a régi szinten tudjam élni az életem.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2