Narancsbőr, a nők legnagyobb mumusa – Unjuk már, hogy rosszul érezzük magunkat miatta

A cellulit – avagy narancsbőr – ami a legtöbb nőnél főleg fenék és combtájékon keletkezik, egy teljesen természetes jelenség, ami átlagos becslések szerint a nők 90%-át érinti és még mindig az egyik legnagyobb mumusa a saját testünk elfogadásának.

Nem betegség, hanem teljesen természetes jelenség

Ha a Google-ben rákeresel arra, hogy "cellulit", több ezer találatot kapsz, amelyek úgy írják le a tüneteket, a kezeléseket és a legjobb megelőző módszereket, mintha legalábbis valamiféle fertőzéses megbetegedésről lenne szó. Sőt, a 19. században egyébként tényleg úgy gondolták, hogy a narancsbőr egyfajta kötőszöveti gyulladás. Innen ered a cellulitisz kifejezés is, ami a latin cellule (jelentése: sejtek) és az itisz (jelentése: gyulladás) szavakból áll össze. Pedig mindössze annyi áll a dolog mögött, hogy a bőr legalsó rétegében a nőknél egyszerűen csak több zsírszövet található, mint a férfiaknál, a középső réteg pedig sokkal lazább. Lazábbnak is kell lennie, hiszen a terhesség miatt sokkal fontosabb, hogy a nőknél ez a réteg könnyebben táguljon. A kötőszövet lazasága viszont azt eredményezi, hogy az alsó rétegben található zsírsejtek könnyebben átnyomulnak a bőrfelszín felé és lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját.

A testmozgás eltünteti a narancsbőrt?

Az egyik legnagyobb tévhit a narancsbőrrel kapcsolatban az, hogy a kardió a válasz a csökkentésére. Az igazság az, hogy ha egyszer kialakul, sajnos akár évek kemény munkája is lehet, mire valamelyest csökkenni látod. A mozgásszegény életforma valóban csak olaj a tűzre, de ha fel akarod venni a harcot a narancsbőrrel szemben, mindenképp az izomépítésre fordíts nagy hangsúlyt.

A cikk folytatódik a következő oldalon

narancsbőr kialakulás okai

Oldalak

  • 1
  • 2