Lifestyle

Hát mégsem egészséges a napozás? Egyenesen hajmeresztő, mire jöttek rá a kutatók

A közhiedelemmel ellentétben nem csak strandolás közben érdemes naptejet használnunk, mi több, a napozás kifejezetten kerülendő a szakértők szerint – írja az MTI a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) közleményében megfogalmazott tanácsok alapján.

Többször kellene napvédő krémet, naptejet használnunk

A szakértők nem győzik hangsúlyozni: le kell számolni a napozáshoz és a lebarnuláshoz kapcsolódó tévhitekkel. Az esztétikai célú napozásnak és a szoláriumhasználatnak ugyanis valójában egész egyszerűen nem létezik egészséges szintje, így ezeket a tevékenységeket mindig kerülnünk kéne.

A napozás fogalmát persze nem szabad összekeverni a napon tartózkodással, ami elengedhetetlen, hiszen elősegíti a D-vitamin létrejöttét szervezetünkben, ráadásul számos élettani folyamat feltétele is.

A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor kifejezetten egészségkárosító hatású, éppen ezért kerülendő.

Emellett a szakértők szerint rendkívül fontos lenne tudatosítanunk magunkban: a vízparti nyaraláson túl a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal napvédő krémet vagy naptejet kell használnunk. Ezek alkalmazása mindennapi rutinná kéne, hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket.

Erős UV-sugárzás esetén emellett ajánlott az egész testet fedő ruházatot és valamilyen fejfedőt, ideális esetben széles karimájú kalapot viselni. A legfontosabb tanács pedig: a legerősebb, kora délutáni napsütést megelőző és követő két órában UV-védelem nélkül egyáltalán nem érdemes a szabadban tartózkodnunk.

(MTI/hamuesgyemant.hu)

Lábujjhegyen lopakodott közénk a nyár: május utolsó és június első napjai változékony időjárást hoztak, az előttünk álló héten azonban már nem ússzuk meg az igazi, perzselő forróságot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.