Nincs többé magánélet! Kirúghatnak a facebookos csevegésért – döntött az EU

Joguk van elolvasni az alkalmazottak privát üzeneteit az európai cégek vezetőinek – ezt a szabályt hozta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A szervezet döntése Magyarországra is érvényes, mivel mi is azok közé az európai országok közé tartozunk, akik aláírták az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Megfigyelés

A döntés egyébként egy román mérnök esete után született. A férfi az ügyfelekkel való gyorsabb és praktikusabb kapcsolattartás miatt regisztrált a Yahoo Messengerre, ám a testvérével és a menyasszonyával is váltott üzenetet a szolgáltatáson keresztül. Amikor a vezetők szembesítették ezzel, a férfi tagadott, így a cég kénytelen volt bizonyítékként előállni a ténnyel, hogy ismerik a beszélgetések tartalmát.

Mivel a mérnököt kirúgták, a román bíróságon kereste az igazát; arra hivatkozott, hogy a magánélethez való joga sérült azáltal, hogy a bizalmas levelezését elolvasták. Érvelését elutasították, így az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult, ám ott sem járt sikerrel. A Strasbourgban székelő törvényszék szerint ugyanis egyáltalán nem ésszerűtlen, ha a cégvezetők biztosak akarnak lenni abban, hogy a munkavállaló a munkaidejében elvégzi-e a feladatait, vagy nem.

Az mno információi szerint a döntés hazánkban is érvényes, mivel mi is aláírtuk az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az egyezmény egy nemzetközi jogi jogforrás, amelynek értelmében nem emberek, hanem államok szerződnek; az alapvető emberi jogokat védi, amit minden aláíró országnak, így Magyarországnak is tiszteletben kell tartania.

Neked mi a véleményed a döntésről? Oszd meg velünk, de ne felejstd el a lájkot, vagy a megosztást!
Ezt is ajánljuk: Ezért mondanak fel az alkalmazottak - Összeszedtük a 7 leggyakoribb okot

Fotó: lifehack.org; Leadfotó: nextstudy.ru; Forrás: mno.hu

Szólj hozzá Te is!