Nem nagy dolog, mégis jobb hellyé teheted vele a világot - Kezdd el te is már ma!

Talán nem is kérdés, hogy minden nő szereti a meglepetéseket, hiszen azok akár egy életre szóló élményt is adhatnak, de akkor is szívmelengető hatásuk van, ha csak apró örömforrásként érzékelhetők. Egy kedves szó vagy egy pillanatnyi odafigyelés képes arra, hogy akár egy egész napot is megváltoztasson. Az elismerés márpedig minden Nőnek jár. A munkahelyen is - erre hívja fel a figyelmet a Richter Gedeon Nyrt. legújabb kezdeményezése, hiszen egy kicsivel több mosoly és odafigyelés bearanyozhatja a szürke és dolgos hétköznapokat. (x)

Csak egy kis figyelmesség

Egy mosoly, egy kedves szó, vagy egy kicsivel több odafigyelés: ezek azok az apró örömforrások, amik átsegítenek a szürke hétköznapokon, és amik miatt érdemes felkelni és ismét bemenni dolgozni. Manapság, rohanó világunkban egyre gyakrabban vesszük észre, hogy nincs idő megállni egy pillanatra, és nincs idő olyan apróságok kifejezésére, mint a köszönet vagy a dicséret.

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy a munkahelyeken egyre inkább elmaradnak a köszöntések és az ajándékozások, legyen szó akár nőnapi jókívánságokról, születés- vagy névnapi üdvözlésekről, karácsonyi meglepetésekről. Emellett egyre kevésbé figyelünk oda arra is, hogy kollégáinkat megdicsérjük, vagy köszönetet mondjunk nekik a munkájukért. Pedig ha a dolgos hétköznapokba egy nem várt, ám kellemes élmény is keveredik, a hatása akár életre szóló is lehet, aminek következtében a világ máris egy kicsit jobb hellyé válhat.

Ha adunk, akkor kapunk is

A legjobban talán akkor esik egy-egy pozitív, biztató szó vagy figyelmesség, amikor nem számítunk rá. Gyerekkorunk óta tapasztaljuk, hogy a pozitív meglepetések rengeteg boldogságot és örömöt képesek okozni. Egy kutatás azt is kiderítette, hogy ilyenkor nem véletlenül érezzük magunkat olyan boldognak. Egy kis odafigyelés, ajándékozás oldja a stresszt, megerősíti az önbecsülést, és az immunrendszerünkre is jótékony hatással lehet - derül ki a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszék egyik kutatásából.

Ha másokat segítünk, akár csak egy szóval vagy egy kis figyelmességgel, a szervezetünk oxytocint, azaz boldogsághormont termel, ez segít abban, hogy a stresszes helyzeteket leküzdjük. Az ajándékozás és az odafigyelés nem csak annak jelent pozitív élményt, aki kapja ezt a meglepetést, hanem annak is, aki adja, hiszen ha segítünk valakinek, jobb embernek érezhetjük magunkat. Sokan ezért még jobban szeretnek adni, mint kapni. Bárhogy is nézzük, ha örömet okozunk, akkor nekünk is örömben lesz részünk. Ha meglepünk valakit, az jó érzéssel, büszkeséggel és elégedettséggel tölt el minket is.

Az odafigyelés amellett, hogy pozitívan hat az identitásunkra, a közösséget is képes összetartani. Egy motiváló csapatban pedig sokkal könnyebben látunk neki munkahelyi feladatainknak. Egy kellemes légkörben a mosoly is ragadós. A mosolynak pedig köztudottan különleges ereje van, hiszen a mosolygás úgy stimulálja az agy jutalmazó mechanizmusait, amivel még az örömforrásnak tekintett csokoládé sem tud vetekedni. Az elismerés mindig mosolyt csal arcunkra, ne feledkezzünk meg róla a mindennapokban!

A szándék a lényeg

Sokan pánikba esünk, ha ajándékozásról esik szó, hiszen nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy kollégáink milyen ajándéknak örülnének, vagy egyáltalán mik azok a dolgok, amiket szeretnek. Pedig gyakran nem is az számít, hogy milyen ajándékkal készülünk, hanem a szándék, hogy egyáltalán eszünkbe jutott, hogy megálljunk egy pillanatra és kifejezzük köszönetünket, megdicsérjük őket, ezáltal örömet okozva nekik. Ezzel az apró odafigyeléssel is képesek lehetünk arra, hogy szebbé tegyünk egy napot.

Richter a Nőkért

A Richter kivételes feladatának tekinti a nőkről való gondoskodást, azt, hogy a nők minden életkorban és minden életszakaszban boldognak érezhessék magukat. A Richter abban a szerencsés helyzetben van, hogy széleskörű rálátása van a magyar nők helyzetére. Nemcsak különféle nőgyógyászati készítményekkel igyekszik tenni a nők egészségéért, hanem társadalmi szerepvállalása révén arra is figyelmet fordít, hogy lelkileg támogassa őket. A Richter a Nőkért program számtalan ilyen lehetőséget kínál.

Legutóbbi kezdeményezésükkel arra hívják fel a figyelmet, hogy a dolgozó nőknek is jár az elismerés. Hiszen a nők rengeteg szerepben igyekeznek helyt állni - leggyakrabban ők a család egészségfelelősei, ők felügyelik a gyerekeket és az időseket egyaránt. A jelenlegi kezdeményezés célja arra ösztönözni a munkavállalókat, hogy rohanó világunkban merjenek megállni egy-egy pillanatra, és ünnepelni azokat a nőket, akik munkájuk közben is gondoskodó odaadással, mosollyal és jókedvvel végzik feladataikat.

A Richter egy korábbi kutatásából kiderül, hogy a legtöbb nő vágyik egy kis törődésre, környezetük elismerésére, és akkor érzik magukat igazán boldognak, ha ezeket az elismeréseket családjuktól vagy kollégáiktól kapják meg. Különösen fontos tehát, hogy a munkatársak se feledkezzenek meg a köszönetükkel kifejezni a nők sokszor fáradtságos munkáját. Hiszen az elismerés minden Nőnek jár.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!