Segítség, elvesztettem a munkahelyem! A legjobb túlélési technikák a szakértő szerint

Ez a helyzet bárkit érinthet, bárki kerülhet a partvonalon kívülre. Nem vagyunk biztonságban. Ma már senki nem jelentheti ki teljes bizonyossággal, hogy beton biztos a munkahelye, a munkája, nem kell attól tartania, hogy ez a biztosnak tűnő állapot hirtelen megváltozik. Őri Júlia szakértőnk cikkét olvashatjátok.

Senki sincs biztonságban

Már rég nem arról szól a munkahely megtartása, hogy látszattevékenységek sorával bizonyítom a szükségességemet, hasznosságomat. Különösen a versenyszféra hosszú távon nem tud és nem is akar veszteséges tevékenységeket fenntartani, hamar racionális döntés születik területek, munkakörök megszüntetéséről. Nem azt tanácsolom, hogy minden reggel ezzel a nyomasztó érzéssel indítsuk a napot, de azt igen, hogy ennek a lehetőségét ne zárjuk ki, fogadjuk el, ha ez megtörténik velünk. Nem a gyenge teljesítmény miatt elküldött kollégákról szeretnék írni, hanem arról a helyzetről, amikor szigorúan gazdasági döntés születik, az a terület, vagy munkakör, ahol dolgozunk, megszüntetésre, átszervezésre kerül.

Talán ezt a helyzetet a legnehezebb feldolgozni. Minden tőlem telhetőt megtettem, stabil, megbízható, a cégnek értéket termelő kolléga voltam, lojális, és mégis elküldenek. Csekély vigasz, hogy a teljesítményemmel nem volt gond, a maximumot hoztam.

Túlélési technikák

Akkor is sokkhatás a munkahely elvesztése, ha magával a lehetőséggel már számoltunk. Ennek a folyamatnak is állomásai vannak, amit nem lehet megúszni, végig kell menni rajta. Talán a legfontosabb, hogy magamat ne hibáztassam, ne szégyelljem, hogy ez megtörtént velem. Ma én, holnap más. Már csak így megy. Az értékemből, szakmai alkalmasságomból ez a helyzet nem von le semmit, ezért felesleges ostorozni magam. Ez van, próbáljuk meg a legtöbbet kihozni a helyzetből!

Ne zárkózzunk be, maradjunk nyitottak a világra. Az új lehetőség esélyét lássuk meg a helyzetben. A maga nehézségeivel, örömeivel együtt. Nem könnyű menet nap mint nap tartani magunkban a lelket, de megerősödünk. Hihetetlen új dimenziók nyílnak meg, akár olyan új dolgokat veszünk észre magunk körül, ami eddig teljesen elkerülte a figyelmünket. Néha elég egy gondolat, egy mondat, és egész gondolati spirált indít el.

Ne várjuk a sült galambot, menjünk a dolgok elébe. Ebben az új helyzetben akár lazíthatunk is, kihasználhatjuk a több szabad időt, magunkra és az igényeinkre is jobban tudunk figyelni. Akár még jól is érezhetjük magunkat! Nem ördögtől való! Elég a sokkhatás, ne büntessük feleslegesen magunkat.

Próbáljunk új dolgokkal, területtel is foglalkozni. Új ismereteket szerezni, megtanulni új tevékenységet, régen vágyott dolgot kipróbálni, kilépni az addigi mókuskerékből. Ha így állunk az új helyzethez, nem fog agyonnyomni, más szemüvegen keresztül leszünk képesek látni a világot, és benne magunkat.

Klikk tovább a folytatásért!

Fotók: aww.com.au, blogs.psychcentral.com

Oldalak

  • 1
  • 2