A titokzatos "Mrs. Sátán" - az első nő, aki indult az USA elnöki posztjáért

Nem Hillary Clinton volt az első női elnökjelölt Amerikában - egy hajmeresztő történet 1872-ből.

A nő, aki nem félt kiállni a véleményéért

Victoria Woodhull tulajdonképpen mindenben első volt az amerikai nők körében: egy lázadó forradalmár, aki sehogy nem akart beilleszkedni a férfiak uralta világképbe. Ő volt az első nő, aki újságot alapított, majd saját brókercége lett és bankot nyitott a Wall Streeten. A versenyszférában tanúsított teljesítménye mellett bátorsága is egyedülálló, hiszen ő volt a legelső nő, aki azokban az időkben, mikor a nőknek még szavazati joguk sem volt, elindult az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjáért.

Nézeteivel nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is megosztotta, pedig ma már alaptézisnek számítanak hitvallásai. Hitt a szabad szerelemben, nem vitatta a nőnek azt a jogát, hogy szabadon választhassák meg a szerelmüket, és ha akarnak, legyen joguk elválni a férjüktől. A korabeli Amerikában pedig nem egy okuk volt a nőknek, hogy elhagyják hites urukat, hiszen a családon belüli erőszak és az alkoholizmus akkoriban is sok nőt és gyermeket tett tönkre. Victoria hitt abban, hogy ennek nem kell így lennie.

A szegénynegyed gyermeke volt, aki 9 testvérrel nőtt fel. A hétköznapok nem a boldog családi életről szóltak: alkoholizmus, családon belüli erőszak és elhanyagolás írható a szülők rovására. A családfő egy piti bűnöző volt, aki hamar munkára fogta csinos lányait, főleg Victoriát, aki kiváló svindlernek bizonyult, hiszen jóslással, asztaltáncoltatással, szellemlátással csalta ki a pénzt a közönségből. Meggyőzési képességeit felnőtt korára azonban már a közjó javára akarta fordítani, politikai ambíciókat dédelgetett.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!