Mizuna - Egzotikus és egészséges zöldségkülönlegesség

Valószínűleg igen kevesen hallottak még a mizunáról, pedig ez a rendkívül egészséges zöldség a 2013-as év legtrendibb ételeinek az alapanyaga. A salátaként fogyasztható különlegesség nemcsak egzotikus, de igen jellegzetes ízzel is bír.

Sárkányfogó saláta

A mizuna ismert még mizumaként, mustárspenótként, nameniaként és kiotói vízizöldként is, de gyakran emlegetik sárkányfogó saláta néven is. A káposztafélék családjához tartozó mizuna kínai eredetű, mégis Japánban terjedt el igazán.

Igazi túlélő

A konténeres, edényes termesztésre is alkalmas, félárnyéki, napos helyett is kedvelő növény minden talajban otthonosan érzi magát, azonban vízigénye jelentős.

Ha jó helye van, nagyon gyorsan nő és rengeteg levelet hoz, akár már a vetés utáni második héten is fogyaszthatunk belőle és akár öt szedésre is elég levelet hoz. Levelei hosszúak, erősen szeldeltek, cakkos szélűek. Az üdezöld levélhúson világos, vastag főerezet rajzolódik ki.

Karakteres ízű különlegesség

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A fagytűrő, másodvetésre is alkalmas zöldség finom, aromás, kissé borsos, csípős ízzel rendelkezik. Karakterisztikája miatt igen meghatározó, leginkább a borsos, tormás, mustárok ételekhez illik, de salátakeverékekben is isteni lehet.

Párolva és főzve is fogyasztható, a wokban készült ételekhez általában azonban csak ízesítőként szokták adni, míg virágba szökött szárát ínyencségként fogyasztják.Rendkívüli immunerősítő hatással rendelkezik, kiemelkedően magas a vas és foszfor tartalma, de rengeteg béta-karotin is található benne.

Fotók: athens.locallygrown.net, embaron.files.wordpress.com

Oldalak