Mindjárt 30 vagyok és fogalmam sincs, mit akarok csinálni

Egyre több az olyan fiatal, aki 30-hoz közeledve sem tudja, mit szeretne csinálni, mi az a munka, ami leginkább illik hozzá. Eddig csak sodródott ide-oda, de mikor van itt az ideje, hogy válasszon, és kétségbe kell-e esni a helyzet miatt? Szakértőnk, Őri Júlia business- és management coach elárulja, mi az első lépés a hozzád illő pálya megtalálásában.

Kétségbe kell esnem?

Azt is mondhatnám, nem kapkodtad el a szakmai döntést vagy elköteleződést. De azt is tudjuk, hogy manapság sok dolog, esemény jóval később történik meg a fiatalokkal, mint az megtörtént az én korosztályommal. Az elmúlt 10-20 év alatt annyira kitolódtak élethelyzetek, hogy már nehéz megmondani, mikor minek is van itt az ideje. Az a véleményem, hogy nincs általánosan ideális időpont. Kinek korábban, kinek később, de előbb-utóbb mindenkivel megtörténik mindaz, aminek meg kell történnie.

Gondolom, közel a 30-hoz, több mindennel próbálkoztál már. Akár teljesen különböző területeken szereztél tapasztalatot. Igazi útkeresésben vagy, gyűjtöd az élményeket, megéled a nehézségeket és keresed az utad. Vannak a világra nagyon nyitott emberek, akik nem tudnak, és nem is akarnak egyetlen lehetőséget sem elszalasztani, kihagyni. Azt is mondhatnám, halmozzák az élvezeteket és a tapasztalatokat.

Azt vallom, minél több dolgot ismerünk, látunk, kipróbálunk, annál biztosabban fogjuk érezni, mi az, ami nekünk tetszik, szívesen csináljuk, örömöt okoz, feltölt, és sikerélményt ad. Egy jól megválasztott szakma, hivatás folyamatosan örömmel tölt el a nehézségek ellenére is. Ezért légy résen, ha azt érzed, hogy valaki rád akar erőltetni szakmát, hivatást. Ne más elvárásának akarj megfelelni! Hosszú távon nem tesz boldoggá.

Fotó: rantplaces.co

Oldalak

  • 1
  • 2