Miért nem járnak urológushoz a magyar férfiak?

Többnyire alaptalan félelmek és zavaros információk tántorítják el a férfiakat az urológiai szűrésektől. Összegyűjtöttünk minden információt, hogy végre kitisztuljon a kép!

A férfiak kerülik az orvost

Egy USA-beli kutatás szerint fele annyi férfi fordul orvoshoz 2 év alatt, mint a nő, sőt körükben háromszor nagyobb annak a valószínűsége, hogy akár öt évig egyáltalán nem is látnak doktort. A férfiak között kétszer annyian vannak azok, akik még soha nem voltak orvosnál. De vajon mi ennek az oka? Minden ötödik férfi túl elfoglaltnak tartja magát, 21%-uk pedig fél attól, hogy kiderül valami negatív dolog az egészségével kapcsolatban. 18%-uk pedig fél a kellemetlen tapasztalatoktól – mint például a rektális prosztata-vizsgálat – és minden tizedik válaszadónak a személyes kérdések is gondot jelentenek. Sok zavaros, néha egymásnak ellentmondó adat, információ él a férfiak fejében az urológia rendelések és szűrések kapcsán. Milyen korban kell kezdeni a szűréseket? Hány évente kell részt venni ilyenen? Mennyire fáj és mennyire elkerülhető az anális vizsgálat. Tegyünk hát rendet az információ rengetegben, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója, Dr. Merth Gábor segítségével.

A legfiatalabbakat a hererák sújtja leginkább

A fenti kutatási eredményekhez hasonlóan vélekedik a férfiak orvoshoz fordulási hajlandóságáról Dr. Merth Gábor is: „Talán nincsen olyan területe a férfiegészségügynek, melyet annyi félelem övezne, mint az urológiai szakrendeléseket. Persze mint minden esetben, itt is az ismeretlentől való idegenkedés áll a félelmek hátterében. Ezt táplálja még a megfelelően rendszerezett információ hiányában kialakuló bizonytalanság is”. Holott a szakrendelések és a szűrések rendszerezése igazán egyszerű és logikus. A szűrések összetételét és a szükséges gyakoriságukat elsősorban az életkori sajátosságok határozzák meg. Ennek megfelelően három fő korcsoportot, a 39 év alattiakat, a 40-59 éveseket és az ennél idősebbeket különböztetjük meg. Általában ezek az életkori határok választják el egyes tünetek és betegségcsoportok jellemzőbbé vagy éppen ritkábbá válását. Példaként említhetjük a legfiatalabb célcsoportot, ahol komolyabb a hangsúly a fejlődési rendellenességek vizsgálatán és náluk jóval nagyobb a hererák kockázata. „Bár a hererák csupán a férfiak 2-4 ezrelékét érinti, veszélyességét az adja, hogy leggyakrabban a 18-35 éves korosztályt sújtja.” – húzta alá Dr. Merth Gábor. Ugyanakkor ebben a korban például a prosztatarák gyakorisága igen ritka és a már említett anális vizsgálat elfogadottsága is ilyenkor a legrosszabb. Éppen ezért ezt ebben a korban csak igen ritkán alkalmazzák. „A 40 év alatti korosztályban (a 18. évtől), panaszmentes férfiaknál elegendő öt évente beiktatni egy teljeskörű szűrést, húgyúti és hereultrahanggal és általános laborvizsgálattal és hormonszint ellenőrzéssel. Emellett ajánlott a herék otthoni, tapintásos vizsgálata, heti - kétheti rendszerességgel is”. – vélekedett Dr. Merth Gábor. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!