Lifestyle

Mit hozhat a jövő az omikron után? Szakértők négy lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel

Az angol vészhelyzeti tanácsadó csoport előrejelzését Dobson Szabolcs szakgyógyszerész ismertette a Facebookon.

Mi jön az omikron után?

A brit Vészhelyzeti Tanácsadó Csoport (Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) rendszeresen közzétesz nyilvános helyzetértékeléseket, elemzéseket, a legutóbbit február 10-én adták ki, ezt szemlézte Dobson Szabolcs szakgyógyszerész a Facebookon. Ebben a jövőt illetően négy lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel. Bár mindegyikben jelennek meg újabb variánsok, de ezek jellemzői a modellekben eltérőek. A szakember így jellemezte ezeket az elképzelhető szcenáriókat a bejegyzésében:

A legoptimistább szcenárió szerint új variánsok jelennek meg, melyeknek terjedő- és megbetegítőképességük azonos az omikronéval, vagy gyengébb annál és nem rendelkeznek jelentős képességgel az immunvédelem megkerülésére, ezáltal nem tér vissza az omikront megelőző delta variánsra jellemző betegségsúlyosság. Ezen feltevés szerint ősztől számíthatunk a járvány újbóli támadására (a súlyos esetek alacsony számával), a jelenlegi oltások elegendők, évente csak a fokozott kockázatúakat kell oltani.

A mérsékeltebben optimista verzió alapján az új variánsok terjedő- és megbetegítőképessége az omikronéval azonos vagy kisebb, de ezek a variánsok képesek megkerülni az immunvédelmet. A járvány ebben az esetben szezonális hullámokban folytatódna, jobb és rosszabb évekkel (utóbbiakban a fertőző- és megbetegítőképesség a deltáéhoz hasonló lehet). A súlyos kimenetel kockázatának leginkább a legyengült, idős, illetve előzetes immunvédelemmel nem rendelkező emberek lennének kitéve, számukra variáns-specifikus oltásokra lenne szükség, illetve rosszabb években mások számára is. Egyes országok védőintézkedéseket (pl. maszkhordás) vezetnének be az említett rosszabb években. Az omikronhoz hasonló következő hullám 2022 végétől jönne.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.