Egy hétig matcha teát ivott, olyan hatással volt a testére, amit alig akart elhinni
A matcha berobbant a köztudatba, és gyors iramban az egészséges életet folytató egyének kedvenc italává vált. De mi is valójában a matcha? Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik, és miért isszák sokan kávé helyett?
Matcha kávé helyett?
Monika Graj és Meta Bizjak, a Nature’s Finest vezető dietetikusa interjújából kiderül.
Monika: Sokan el se tudnánk képzelni egy napot reggeli kávé nélkül, de a kávé csak rövid távon segít. Miért van ez?
Meta: Kávézás után a koffein nagyon gyorsan felszívódik a szervezetben, amely növeli az energiát és a koncentrációs képességet. A koffein 99%-a egy óra alatt felszívódik. 5-7 órán belül a szervezetünkben lévő koffein nagyjából fele kiürül a szervezetből.
Monika: Viszont mi van, ha úgy szeretnénk a kávé jótékony hatásait élvezni, mint a magasabb energiaszint, jobb koncentrálóképesség és több antioxidáns, hogy megszabadulunk a negatív hatásoktól, mint a nyugtalanság és a délutáni lomhaság?
Meta: Akárcsak a kávé, a macha is tartalmaz koffeint, viszont nagyon kis mennyiségben. Emellett számos természetes összetevőt is tartalmaz, amelyeknek számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Az antioxidánsok mellett, amelyek védik a szervezetet az oxidáció okozta stressztől, fontos megemlíteni az L-teanint, a zöld-tea leveleiben található aminosavat. Kutatások szerint a koffein és az L-teanin keveréke sokkal hatékonyabb a koncentrációs képesség és az energiaszint növelésében, mint a koffein. Az L-teanin emellett azt is lehetővé teszi, hogy a koffein lassan, és egyenletesen szívódjon fel a szervezetben.
Monika: Akkor pontosan mi is a macha?
Meta: A macha a legjobb minőségű japán zöld tea a piacon. Japánban különféle szertartásokban is előszeretettel használják. A macha-készítés során eltávolítják a szárakat és a levelek erezetét, így az eredmény egy roppant finom por lesz.
Monika: Ám rengeteg féle macha-por létezik a piacon. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a jó minőségű machát a rossz minőségűtől?
Meta: A minőségről leginkább a macha színe árulkodik. Az elénkzöld színű porok mind jó minőségűek, míg a sötétzöld vagy barnás szín gyengébb minőségre utal.
Monika: Mi a különbség a Nature’s Finest macha pora és Macha Chai Lattéja közt?
Meta: A macha-por sima, jó minőségű macha. A Macha Chai Latte egy rizsital-alapú por-alapból készül, amihez macha-port keverünk. Ízésítésként fahéjat és gyömbért is tartalmaz.
Monika: Mik a Macha Chai Latte előnyei?
Meta: Az ital megnöveli az energiaszintet, de nem okoz függőséget. Az antioxidáns-tartalma hozzájárul az oxidációból áradó stressz csökkentéséhez. A Chai Latte emellett az emésztőrendszert is óvja, és nem okoz kellemetlen szájszagot és fogsárgulást, mint a kávé.
Monika: Kinek ajánlják a Macha Chai Lattét?
Meta: A Macha Chai Latte bárki számára ideális, aki egészséges és természetes kávépótlóra vágyik. A termék elfogyasztása után egész nap tartó növekedett energiaszintre és koncentrációs képességre számíthatnak.
Monika: Hogy kell elkészíteni az italt?
Meta: Egy kiskanálnyi port kervejünk el egy bögre vízben vagy gyógynövényitalban. Keverjük habosra. Ajánlott keverés előtt felmelegíteni, majd pár percig pihenni hagyni, hogy felszabaduljanak a machában található antioxidánsok. Lapozz a cikk folytatásáért!