Valóra válhat Zelenszkij rémálma? Az ukránok szerint vegyi fegyvert vetettek be az oroszok Mariupolban

Oroszország feltételezhetően vegyi fegyvert vetett be az ostromlott Mariupol városában - állítja Ukrajna.

A katonák tüneteket mutatnak

Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy Oroszország vegyi fegyvert dobott Mariupolra. A katonák állítólag szédülést, légzési problémákat és egyéb tüneteket mutatnak az "ismeretlen anyagtól", amelyet az ukránok szerint drónok segítségével dobtak a kikötővárosra.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfői videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők vegyi fegyvert vethetnek be Ukrajnában, de akkor még nem erősítette meg, hogy ez már megtörtént volna. Meg nem erősített jelentések szerint azonban "ismeretlen anyagot" használtak az ostromlott déli kikötővárosban, amely várhatóan hamarosan orosz kézre kerül. Az ukrán média az Azov-ezredet idézve azt állította, hogy Oroszország "mérgező anyagot használt az ukrán csapatok ellen Mariupolban".

Ivanna Klimpush ukrán parlamenti képviselőnő tweetjében ezt írta: "1,5 órával ezelőtt Oroszország ismeretlen anyagot használt #Mariupolban. Az áldozatok légzési elégtelenséget, vestib.-ataktikus szindrómát tapasztalnak. Valószínűleg vegyi fegyverek! Ez a vörös vonal, amelyen túl a világnak el kell pusztítania az önkényuralom gazdaságát. Teljes embargót követelünk minden orosz üzemanyagra és 2UA nehézfegyverekre, azonnal!"

"Az Azov ezred jelentése szerint körülbelül egy órával ezelőtt #orosz csapatok ismeretlen eredetű mérgező anyagot használtak az ukrán katonák és civilek ellen #Mariupol városában. Az áldozatok légzési elégtelenséget és vestibulo-roham szindrómát tapasztalnak" - írta a Nexta TV tweetjében.

A brit védelmi minisztérium közölte, attól tart, hogy Putyin a tiltott fehér foszforos lőszert használhatja Mariupol ostromlása során. A hétfőn közzétett hírszerzési értékelés így szól: "Az orosz erők korábbi, a Donyecki területen alkalmazott foszforlövedékei felvetik annak lehetőségét, hogy a városért folytatott harcok fokozódásával a jövőben Mariupolban is bevetik őket". Az Egyesült Államok a múlt hónapban hasonló figyelmeztetést adott ki, amelyet más államok is megerősítettek.

Egyelőre nem világos, hogy a nyugat hogyan fog reagálni az ukrajnai atrocitásról szóló legújabb vádakra - de a vegyi fegyverek használatát széles körben lehetséges vörös vonalnak tekinthetik. Oroszország következetesen tagadta a háborús bűnökre és egyéb atrocitásokra vonatkozó vádakat, és úgy tűnik, hogy ebben az esetben is így fog tenni.

Az ukrán fegyveres erők 36. tengerészgyalogos dandárja a mariupoli helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy már szakácsokra, sofőrökre és más, nem harcképzett erőlre is támaszkodnak a Kreml katonái ellen. Kijev becslései szerint több tízezer ember halt meg a Mariupol elleni orosz támadásban. A város nagy részét elpusztították az orosz bombák, köztük a mariupoli színházat, ahol több száz ember halt meg.

Forrás: Metro Fotó: GettyImages

Oldalak