"Látni akarom a napot, mert idebent félhomály van" - így élnek a mariupoli Azovstal acélgyár bunkerében rekedt nők és gyerekek

Mariupol lényegében orosz kéz alá került, azonban az Azovstal acélgyár bunkerében rengeteg nő és gyerek rekedt bent, kiknek életéről közzétettek egy videót.

Kevés az élelmiszer és nagy a zsúfoltság

A videót az Azov zászlóalj tette közzé, amely egyike azon ukrán katonai egységeknek, amelyek még mindig tartják a területet a heves orosz csapások ellenére. A felvételen egyenruhás katonák élelmiszert osztanak a civileknek, akik a gyárhoz tartozó földalatti óvóhelyen élik napjaikat.

Egy kisgyermeket tartó nő azt mondja, hogy az üzemben élők kifogytak az élelemből, míg egy kisfiú kétségbeesetten azt mondja, hogy szeretne kijutni: "Látni akarom a napot, mert itt bent félhomály van, nem úgy, mint kint" - mondja. "Ha a házainkat újjáépítik, békében élhetünk. Ukrajna győzzön, mert Ukrajna a mi szülőhazánk". Valaki megemlíti, hogy az aktuális dátum április 21-e, így vélhetően a videó aznap készült. A felvételen látható néhány nő is, akik Azovstal feliratú egyenruhát viselnek.

Szombaton Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, hogy az orosz erők légicsapásokkal sújtják az Azovstal komplexumot, és megpróbálják megrohamozni azt. Ezzel szemben a hét elején Moszkva azt mondta, hogy blokád alá veszi az üzemet, és nem próbálja elfoglalni.

Forrás: ABC News Fotó: Youtube

Oldalak