Bírja majd a pénztárcánk? Sosem látott mértékben drágul meg idén a magyarok kedvenc nyári finomsága

Harminc-negyven százalékkal kerülhet többe a dinnye idén.

Brutális áron juthatunk majd idén görögdinnyéhez

Akár harminc-negyven százalékkal is többe kerülhet idén a dinnye, mint az előző években - adta hírül a HVG.hu. A magyarok egyik legkedveltebb nyári finomságáért tehát jóval többet kell most fizetnünk, mint korábban. Ennek egyik oka, hogy a tavalyi 3500 hektár helyett 2022-ben mindösszesen 2800-3000 hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. Ugyanakkor jelentősnek mondható mértékben ugrottak meg a termelési-, a szállítási- és a munkaerőköltségek is, ezeket pedig mind-mind beleépítik az árba. Összességében tehát a nyári főszezonban sem számíthatunk majd 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként - ez egyébként a tavalyi minimumot jelentő 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent - írja a HVG az Agroinform sajtóközleménye alapján.

A területcsökkenés mögött több ok húzódik meg. Ezek egyike az iparágat sújtó jelentős munkaerőhiány, ugyanakkor a dinnye értékesíthetőségét egy ideje jól érezhető bizonytalanság is övezi, de nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a termelők egy része a földjén mostanság inkább szántóföldi gazdálkodást folytat (vagyis gabonát termel). Ez az elhatározás sokakban az orosz-ukrán háború kirobbanását követően fogalmazódott meg. A gabona biztos bevételi forrást jelent, a dinnye esetében viszont a termelőknek több bizonytalansági tényezővel is számolniuk kell - nem lehet ugyanis kiszámítani, hogy milyen hatást gyakorolhat a dinnye-értékesítésre egy hűvösebb nyár vagy egy nagyobb importdömping.

Fotó: 123rf

Hamarosan az egekbe szökhet a könyvek ára. A drágulást elsősorban a papír ára, a logisztikai és szállítási valamint a nyomdai költségek emelkedése okozza.

Leadfotó: 123rf

Oldalak