Lifestyle

Friss: itt vannak a mai magyarérettségi megoldásai - Íme egy szaktanár megoldókulcsa

"Voltak olyan kérdések, amelyekhez nyelvtani tudás is kellett" - véleményezte röviden egy szaktanár a 2021-es magyarérettségi feladatsorát, amelyhez elkészült az első, nem hivatalos megoldókulcs is.

Rendhagyó érettségi

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, ma reggel 9 órakkor kezdetét vette a 2021-es tavaszi érettségi szezon, mégpedig a magyarérettségivel. Az idei szövegértési feladatsor témája az 1848/49-es szabadságharc volt, méghozzá szónokairól, Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szólt. Az Eduline szaktanára szerint a szöveg témája és nehézsége megfelelő volt, ám három feladathoz a megszokottól eltérően szükség volt némi nyelvtani tudásra is. A szövegalkotási feladatban a diákok választhattak, hogy érvelnek vagy gyakorlati szövegműfajt alkotnak-e: azoknak, akik az első lehetőséget választották, amellett vagy azellen kellett érvelniük, hogy menő-e a társasjáték. Akik a másik lehetőséget választották, egy hivatalos levelet kellett írniuk egy természetjáró szakkör elindításáról.

A vizsga második részében egy műértelmező szöveg alkotását várták el a diákoktól 400-800 szóban: Mikszáth Kálmán Szücs Pali szerencséje című novellákát elemezhették az érettségizők, vagy Arany János Epilogus és Tóth Árpád Gyopár című költeménye kapcsán készíthettek összehasonlító értelmezést. A lehetséges megoldásokat, amelyek még nem hivatalosak, egy magyartanár készítette el: a szövegértési feladatsor megoldási javaslata ide kattintva olvasható, míg a szövegalkotási feladat lehetséges megoldását itt és itt érheted el, a vizsga második részét pedig így vagy így volt érdemes összeállítani aszerint, hogy melyik diák melyik műértelmező szövegalkotási feladatot választotta.

72 303 végzős középiskolás tesz érettségi vizsgát idén, őket leszámítva 39 447-en tesznek vizsgát legalább egy tantárgyból. A középiskolások 173 digitális oktatással töltött tanítási nap után mérettetik meg magukat.

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története néhány éve letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi hercegnét. A végeredmény megosztó...